Gemeente Waterland

11 maart 2009

Eerste constructieve bijeenkomst Milieuberaad Waterland

Donderdag 5 maart jongstleden heeft het eerste Milieuberaad plaatsgevonden. Er is gesproken over de toekomstplannen van het Markermeer en IJmeer en over het onderwerp recreatie en toerisme.

De dialoog tussen vertegenwoordigers van de gemeenteraad, het college van B&W en het milieuplatform Waterland heeft op een constructieve manier plaatsgevonden, waarbij gezamenlijk ernstige zorg is uitgesproken inzake de voorgestane ontwikkelingen in het Markermeer en IJmeer.

Het Milieuberaad is tot stand gekomen na overleg tussen vertegenwoordigers van de fracties uit de gemeenteraad, het college en het milieuplatform Waterland. Aanleiding hiervoor was een verzoek van het Milieuplatform Waterland om te komen tot een vorm van periodiek, gestructureerd overleg tussen gemeente en het Milieuplatform. Het milieuplatform werd vertegenwoordigd door de Kwade Zwaan, Red het Hemmeland en de Milieufederatie Noord-Holland.

Er is besloten om dit overleg in ieder geval tweemaal per jaar te laten plaatsvinden en wanneer de actualiteit het wenst, kan op ad hoc-basis vaker bijeen gekomen worden.

Onderwerpen die door alle drie de partijen aangedragen kunnen worden, hebben betrekking op de leefomgeving in de brede zin van het woord.

Donderdag 5 maart zijn een tweetal onderwerpen aan de orde geweest; Toekomstplannen Markermeer en IJmeer en het onderwerp "toerisme en recreatie".

Met betrekking tot het eerste onderwerp is gezamenlijk ernstige zorg uitgesproken over de toekomstplannen met betrekking tot de voorgestane ontwikkelingen in dit gebied (grootschalige buitendijkse woningbouwplannen). Er is afgesproken op de zeer korte termijn te bezien in hoeverre meer gezamenlijk optrekken ten aanzien van deze ontwikkelingen kansen biedt.

De deelnemers hebben deze eerste bijeenkomst als constructief ervaren. Het milieuberaad krijgt een vervolg in september van dit jaar. Indien zich ontwikkelingen voordoen, is afgesproken eerder bijeen te komen.
---