Gemeente Beuningen


Plastic verpakkingsafval gratis opgehaald
Vanaf april dit jaar hoeft u niet meer te betalen voor het laten ophalen van plastic verpakkingsafval. De gemeente Beuningen gaat dit namelijk apart inzamelen. Net zoals we dat al jaren doen met oud papier.

Voordelig voor u
Dit betekent dat u vanaf april uw plastic verpakkingsafval niet meer in de blauwe container of afvalzak hoeft te gooien. In plaats daarvan kunt u in het in een speciale afvalzak verzamelen en één keer per maand aan de weg zetten. Het grote voordeel voor u is dat u dan minder hoeft te betalen. Wel 50% van uw restafval bestaat qua volume namelijk uit plastic verpakkingen. U hoeft dus minder vaak de blauwe container of zak aan de weg te zetten.

Voordelig voor het milieu
De gemeente gaat het plastic verpakkingsafval apart inzamelen omdat dat beter is voor het milieu. Al het gescheiden plastic verpakkingsafval wordt namelijk gerecycled en hoeft dus niet te worden verbrand. Het ingezamelde plastic wordt weer gebruikt als grondstof voor nieuwe plastic producten, maar ook voor vloerbedekking, tennisballen, automaterialen en fleecekleding.

Welk plastic verpakkingsafval wordt ingezameld? U kunt hierbij denken aan verpakkingen voor shampoo, wasmiddel en drank. Maar ook aan boterkuipjes, folies om tijdschriften, de deksel van de pindakaaspot en de plastic zakken om pasta en brood. Op www.plastic-heroes.nl vindt u een overzicht van de soorten plastic die juist wel en juist niet in de zak mogen. U krijgt ook een folder hierover thuisgestuurd.

Hoe bied ik het plastic verpakkingsafval aan?
U kunt het plastic verpakkingsafval in speciale doorzichtige afvalzakken verzamelen. U hoeft de verpakkingen niet schoon te maken maar uiteraard mag u geen volle flessen of bakjes in de zak doen. In het informatiepakket dat u eind maart ontvangt, zitten tien afvalzakken. Als de zakken op zijn, kunt u gratis zakken krijgen bij één van de supermarkten in de gemeente.

Wanneer wordt het plastic afval opgehaald?
U kunt de zak met plastic verpakkingsafval een keer per vier weken aan de straat zetten. In het informatiepakket dat u eind maart ontvangt, zit dit ophaalschema. De inzameldag voor het plastic valt niet samen met de dag waarop u uw rest- of gftafval aan de weg zet. Let er op dat de zakken met plastic bij harde wind niet wegwaaien. De zakken wegen namelijk niet veel, ook al zijn ze vol. U kunt de zakken op dat moment het beste op een beschutte maar wel zichtbare plek (bij elkaar) leggen. Bijvoorbeeld tegen een heg of tuinhekje. Mocht u een inzamelronde hebben gemist of niet kunnen wachten tot de volgende ronde, dan kunt u uw zakken met plastic verpakkingen naar de gemeentewerf brengen. Het plastic afval wordt alleen geaccepteerd in de daarvoor bestemde zakken.

Vragen?
Eind maart ontvangt u een pakket in de brievenbus met meer informatie en tien speciale afvalzakken. Als u nu al vragen heeft over de inzameling, bekijk dan de website www.plastic-heroes.nl. U kunt ook contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 024 - 67 80 800 of per mail via gemeente@beuningen.nl.