Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Groenboek gezondheidswerkers in Europa

Groenboek gezondheidswerkers in Europa

Kamerstuk, 11 maart 2009

De Voorzitter van de Eerste en Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

11 maart 2009

MEVA/BO-2917265 / MEVA/BO-2917301

Geachte voorzitter,
Onderstaand wil ik u informeren over de reactie van het kabinet op het Groenboek van de Europese Commissie over de gezondheidswerkers in Europa.

Met het Groenboek wil de Europese Commissie het debat starten over het toe-nemende tekort aan personeel in de zorgsector. Alle lidstaten kampen met het probleem van vergrijzing van de bevolking en van medisch personeel in het bijzonder. Door de vergrijzing van de bevolking verandert ook de vraag naar medische zorg, hetgeen weer van invloed is op de vraag naar gekwalificeerd zorg-personeel. Als gevolg daarvan zijn in de zorgsector in de lidstaten problemen te verwachten op de arbeidsmarkt. Ook migratie van zorgpersoneel van binnen en buiten de Europese Unie speelt hierbij een rol.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het optreden van de Europese Unie is bedoeld om het nationale beleid aan te vullen, bijvoorbeeld via het faciliteren van partnerschappen tussen betrokken partijen, ondersteuning bij netwerken en uit-wisseling van goede praktijken.

De volgende onderwerpen komen in het Groenboek aan de orde: