CDA

CDA heeft alternatief voor geldverslindend Straatsburg

Het CDA vindt dat een serieuze poging moet worden ondernomen om af te komen van het gereis van het Europees Parlement tussen Brussel en Straatsburg. Alleen zo denkt CDA-lijsttrekker Wim van de Camp de Fransen te kunnen vermurwen om af te zien van de parlementszetel.

Van de Camp, lijstrekker bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 4 juni, vindt dat de Fransen een alternatief moet worden geboden voor vertrek van het parlement uit Straatsburg. Buiten de Fransen vindt bijna iedereen dat het parlement onmiddellijk moet staken met vergaderen in Straatsburg, omdat het maandelijks een dure verhuizing van pakweg drieduizend personen en papieren kost. Toch lukt het maar niet van Straatsburg af te komen.

Profiteren
In het Europees Verdrag is bepaald dat het parlement twaalf keer per jaar moet vergaderen in Straatsburg met als gevolg dat het Brusselse vergadercircuit zich een week per maand grotendeels naar de stad in de Elzas verplaatst. De stad en regio daar profiteren daar flink van de activiteiten die dat met zich brengt. Dat is de reden dat Frankrijk Straatsburg nooit als parlementszetel zal loslaten. âIk vind dat we serieus met Frankrijk moeten gaan praten en Frankrijk een alternatief moeten bieden. Het Europees Parlement vergadert voortaan alleen nog in Brussel en Frankrijk krijgt een Europese instelling of bijvoorbeeld een Europese universiteit voor in de plaats. Over de oprichting van die universiteit wordt toch al gesproken,â zegt Van de Camp in een gesprek met Elsevier.nl.

Pijn
De verhuizing naar Straatsburg wordt geregeld door politici aan de kaak gesteld, maar zonder de instemming van Frankrijk komt het Europees Parlement er nooit vanaf. Van de Camp, zelf momenteel op bezoek bij het parlement in Straatsburg: âDit is een punt dat veel pijn doet bij Nederlandse burgers. Ik ben bereid een constructieve oplossing te verzinnen. Anderen roepen alleen maar.â

Wilders
De CDA'er benadrukt dat zijn partij deel uit maakt van de grootste fractie in het Europees Parlement. Dat betekent dat wij over veel macht beschikken. En dat blijft, zo voorspel ik, ook zo na de verkiezingen.' Van de Camp: 'Geert Wilders zegt het scherp en ongenuanceerd, maar wat gaat hij bereiken als zijn partij hier zit? Wij hebben de macht van het getal.'

---