PvdA Europees parlement


Geen varende vuilnisbakken meer op zee

11 maart 2009

"De scheepvaart in Europa wordt veiliger én schoner", zegt PvdA-europarlementariër Lily Jacobs. Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met een divers pakket aan maatregelen die juist dat voorop stelt. "Je kunt ongevallen niet verbieden en de wind niet regelen, maar met dit pakket worden alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen om ernstige scheepsrampen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen".

De zeven voorstellen uit het pakket zijn gericht op het voorkomen van ongelukken, onder meer door scherpere controles van Europese havens en door strenger toezicht op en meer mogelijkheden om oude, risicovolle schepen met gevaarlijke ladingen uit de vaart te nemen. "Zogenaamde varende vuilnisbakken kunnen nu eindelijk uit de Europese wateren worden geweerd", aldus Jacobs. Ook wordt gezorgd voor een eenduidige en doeltreffende reactie in geval er wél een ongeluk plaatsvindt. Zo wordt na elk ongeval een onafhankelijk onderzoek verplicht, komen er regels voor de schadeloosstelling van passagiers en een verplicht verzekeringsprogramma voor reders.

Jacobs: "Het Europees Parlement heeft er voor gestreden om de binnenvaartsector uit te sluiten van de aansprakelijkheidsregels voor reders. Die strijd hebben we gelukkig gewonnen. De risico's op de binnenwateren zijn immers veel kleiner, dus je hoeft kleine schippers niet te belasten met dezelfde dure verzekeringen als de grote reders op zee."

Europa is tien jaar geleden begonnen met het organiseren van een maritiem beleid op Europees niveau, naar aanleiding van grote scheepsrampen met ernstige milieugevolgen. Voorbeelden zijn de schipbreuk van olietankers Erika (1999) en Prestige (2002). Toen werd duidelijk dat veiligheid voor de scheepvaart op Europees niveau moest worden georganiseerd. Het pakket aan nieuwe maatregelen is dankzij stevige en aanhoudende druk vanuit het Europees Parlement nu eindelijk afgerond. "Dit is een van de grootste successen in het Europees vervoersbeleid tot nu toe. De EU neemt hiermee wereldwijd het voortouw", aldus een tevreden Jacobs.