Vlaamse Overheid

Nederlandstalige kleuterklas

Alle kinderen minstens één jaar naar de Nederlandstalige kleuterklas

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

woensdag 11 maart 2009
Ouders die hun zesjarig kind in het eerste leerjaar van een Nederlandstalige basisschool willen inschrijven, moeten hun kind voordien al een jaartje Nederlandstalig kleuteronderwijs laten volgen. Vandaag keurde het Vlaams Parlement deze nieuwe toelatingsvoorwaarde goed, samen met de engagementsverklaring voor ouders. Beide maatregelen gelden vanaf 1 september 2010. Daarom passen de directies van het gewoon basisonderwijs vanaf 1 september 2009 hun inschrijvingsvoorwaarden aan.

Minister Frank Vandenbroucke: "We zien dat kinderen die weinig of geen Nederlandstalig onderwijs gevolgd hebben vaak starten met taal- en leerachterstand in het eerste leerjaar van het Nederlandstalige basisonderwijs. Dat valt later nog moeilijk weg te werken. Daarom willen we dat alle kinderen al een jaartje ondergedompeld zijn in het Nederlandstalige kleuteronderwijs vooraleer ze de stap naar het eerste leerjaar zetten. Ook ouders trekken we mee in bad. We vragen hen naast aanwezigheid op het oudercontact bijvoorbeeld ook een positief engagement tegenover het Nederlands."

Verplichte derde kleuterklas

Als ouders hun kleuter in de loop van volgend schooljaar (2009-2010) willen inschrijven voor het eerste leerjaar (schooljaar 2010-2011) moeten ze met deze nieuwe toelatingsvoorwaarde rekening houden. Dat betekent dat hun kind volgend schooljaar de derde kleuterklas in een Nederlandstalige basisschool moet volgen en daar minstens 220 halve dagen moet aanwezig zijn. Deze maatregel werd oorspronkelijk door de Brusselse Rondetafelconferentie gesuggereerd, maar zal gelden voor heel Vlaanderen. Op die manier wil minister Vandenbroucke alle kinderen een goede basis Nederlands geven bij de start van het eerste leerjaar. Onderzoek wijst uit dat kinderen die geen of nauwelijks kleuteronderwijs gevolgd hebben, met een grote achterstand starten in het eerste leerjaar, zeker als ze niet vertrouwd zijn met de onderwijstaal. Als ouders deze verplichting niet kunnen waarmaken (bv. wanneer ze terugkomen uit het buitenland), zullen de kinderen een taaltoets kunnen afleggen.

Engagementsverklaring

Een tweede vernieuwing is de engagementsverklaring voor ouders. Die zal deel uitmaken van het schoolreglement dat ouders bij de inschrijving van hun kind ondertekenen. Ze bevat wederzijdse afspraken over het oudercontact, aanwezigheden, individuele begeleiding en een positief engagement t.o.v. het Nederlands. Vanaf schooljaar 2010-2011 zal elk schoolreglement van een basis- en secundaire school een engagementsverklaring bevatten.
Frank Vandenbroucke: "Ouders hebben hoge verwachtingen van de school voor de opleiding en opvoeding van hun kinderen. Leraren en directies zetten zich elke dag in om dit engagement waar te maken, maar in ruil verwachten ze wel de volle steun van de ouders. De wederzijdse afspraken in de engagementsverklaring maken duidelijk wat ouders en school van elkaar kunnen en mogen verwachten. Dit wederzijdse partnerschap zal de leerprestaties en het welbevinden van kinderen zeker ten goede komen."

Minister Frank Vandenbroucke beklemtoonde tijdens de voorbije regeerperiode sterk het belang van kleuteronderwijs, o.m. via het Jaar van de Kleuter. Tijdens het debat over de verplichte derde kleuterklas en de engagementsverklaring gaf hij ook de meest recente cijfers over de instaplestijden voor de kleinste kleutertjes. Twee jaar geleden kenden we op dit moment van het schooljaar 166 voltijdse jobs extra toe voor de instapklasjes, nu zijn dat er al 517.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Leen Muys, persmedewerker kabinet Vandenbroucke (Onderwijs) Tel: 02 552 68 50
GSM: 0479 42 44 23
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be