Gemeente Wassenaar

Gemeente kapt zieke en gevaarlijk bomen

Begin maart start de sectie groen van de gemeente Wassenaar met het kappen van 30 zware bomen.

Deze bomen zijn ziek, gevaarlijk, staan de ontwikkeling van andere bomen in de weg (dunning) of veroorzaken veel lichtbelemmering. De bomen staan verspreid in de gemeente en veelal direct langs de openbare weg. Daarnaast worden enkele wilgen gesnoeid tot knotboom en enkele elzen worden op stoof gezet.

Na onze jaarlijkse controle van de zware bomen zijn deze 30 bomen voor een her-controle door een boomtaxateur beoordeeld. De bomen in onderstaande lijst zijn gevaarlijk, er bestaat risico voor afbreken of windworp (omwaaien). De bomen staan veelal langs de openbare weg en zijn meestal aangetast door schimmels (o.a. honingzwam, korsthoutskoolzwam, tonderzwam, reuzenzwam, etc.). In het kader van de zorgplicht geldt voor deze bomen dat de veiligheid langs de openbare weg niet meer kan worden gegarandeerd. Als de aantastingen zwaar zijn en al enkele jaren in en rondom de boom woekeren, dan worden deze bomen gevoelig voor windworp of breuk. Voor de vermelde bomen is een kapvergunning aangevraagd en gepubliceerd in de gemeenterubriek. Uiteraard zullen op de opengevallen plaatsen zoveel als mogelijk nieuwe bomen worden geplant.

Het verkeer zal weinig hinder ondervinden van de werkzaamheden. De meeste bomen staan op rustige wegen in de woonwijk. Wel worden passende verkeersveiligheidsmaatregelen genomen en worden direct omwonenden geïnformeerd.

Gestart zal worden op maandag 9 maart aan de Raadhuislaan waar 1 iep wordt gerooid. Deze boom is afstervend en aangetast door iepziekte. De populier aan de Katwijkseweg is door aantasting en scheefstand gevoelig voor windworp. In de groenstrook achter de Hoogheemraadstraat worden 6 witte abelen verwijderd in verband met afstervingsverschijnselen en gevaar voor uitbrekende takken. In de bosvakken in het randpark aan de Deijlerweg worden een es, abeel en esdoorn verwijderd uit oogpunt van dunning verwijderd. Hier worden ook twee elzen op stoof gezet. Achter de woningen van de Dijkgraafstraat worden drie wilgen geknot.
De es aan de Oostdorperweg veroorzaakt schade aan het wegdek en riool.

Achter Strandwal 35 staat een abeel die schade veroorzaakt aan berging en woning. Evenzo de berk naast de woning Vinkenburchlaan 5. In het parkje achter de DNB wordt een zware wilg gekapt. De boom is gevaarlijk voor de woonomgeving.
In de Hillenaarlaan worden twee afstervende elzen gekapt. Langs het wandelpad achter De Peppel worden twee elzen en een abeel verwijderd. Eén els is afgestorven, één els is gevoelig voor windworp en de abeel is zwaar aangetast door tonderzwam. Hierdoor is de boom gevoelig voor stambreuk.
Op het Burchtplein wordt een zware kastanje gerooid. De boom is in het verleden zwaar beschadigd door storm. Is nu aangetast door diverse schimmels en zwammen en daardoor is er gevaar voor stam- takbreuk. Op de Storm van 's-Gravesandeweg wordt een afstervende esdoorn vervangen.
Aan de Schouwweg wordt een zware eik gerooid in verband met aantasting door honingzwam en daardoor gevoelig voor stambreuk. Dat geldt evenzo voor een kastanje aan de Jagerslaan. In het bosperceel aan de Jagerslaan worden enkele zaailingen van esdoorns verwijderd. Waar mogelijk worden de bomen vervangen door nieuwe jonge bomen.

Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl