Consumentenbond


---

11 maart 2009

Aanbieders moeten voorlichten over veilig draadloos internet

Telecomwaakhond OPTA gaat controleren of internetproviders goede voorlichting geven over draadloze routers. Het is goed dat de OPTA dit initiatief neemt. Uit een recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat bijna 50% van de draadloze routers niet of slecht beveiligd is.

Hoewel consumenten zelf eindverantwoordelijk zijn voor de beveiliging van hun draadloze internet thuis, kunnen zij dit alleen wanneer zij goede voorlichting krijgen over de risico's en oplossingen. Aangezien veel draadloze routers geleverd zijn door de internetaanbieder hebben zij daarom een plicht ook goede voorlichting te geven.

WPA

De voorlichting over draadloze routers geldt zowel voor nieuwe routers die nu geleverd worden aan consumenten als voor routers die in het verleden geleverd zijn. Bij die laatste geldt bijvoorbeeld dat deze vaak niet beschikken over moderne veilige mogelijkheden (zoals WPA). De internetproviders moeten hun klanten hier op wijzen en aangeven hoe consumenten de router door een moderne en veilige variant kunnen vervangen.

OPTA brief