Gemeente Valkenswaard

drs. A. Ederveen

Persverklaring burgemeester drs. A. Ederveen

Dames en heren,

Welkom op deze persbijeenkomst. Mijn naam is Ederveen en ik ben burgemeester hier in Valkenswaard. Naast mij ziet u zitten Wethouder Schuwer, die ondermeer het leerlingenvervoer in zijn portefeuille heeft, en politiechef Goossens. Ik wil graag een verklaring voorlezen, u krijgt die ook zo dadelijk op papier, en daarna geef ik gelegenheid voor vragen.

Eergisterenmiddag, maandagmiddag 9 maart, werd ik in kennis gesteld van vragen van het Eindhovens Dagblad, welke behelsden:
1. Wist de gemeente dat bij taxibedrijf Botax tot vandaag, 9 maart dus, een veroordeelde zedendelinquent werkzaam was als chauffeur in het leerlingenvervoer dat Botax voor de gemeente verzorgt?
2. Verwijt de gemeente Botax iets in deze?

Ik heb daarop bijeen gezeten met wethouder Schuwer, de loco-gemeentesecretaris, medewerkers Veiligheid en Communicatie en politie.

Op dat moment bleek het te gaan om een veroordeelde over wie wij een kleine twee weken terug tijdens de Carnaval, 23 op 24 februari, een anonieme mail hadden ontvangen. Daarin werd melding gemaakt van het woonachtig zijn van betrokkene in deze gemeente, en was een doorklik opgenomen naar een website waarop zijn persoonsgegevens werden aangetroffen. Ook werd aangegeven dat betrokkene lid was van de Raad van Elf van de Carnavalsvereniging De Pintenwippers in Dommelen.

Daarop is diezelfde dinsdag 24 februari contact opgenomen met de politie om te verifiëren of betrokkene inderdaad veroordeeld was. Dat bleek het geval, het ging om een eind maart 2007 veroordeelde voor het ontucht plegen met een aan zijn zorg toevertrouwde minderjarige. Dit vond plaats tussen 1 maart 2006 en 10 juli 2006.

Aansluitend is dinsdagmiddag 24 februari gesproken met de voorzitter van de Carnavalsvereniging. Die bleek eenzelfde mail te hebben ontvangen via de website van de vereniging, en had betrokkene inmiddels al gesproken. Betrokkene is daarop teruggetreden als lid van de Raad van Elf, en is anderszins ook niet meer actief in de Carnavalsvereniging. De daarop volgende dagen hebben wij gemonitord via politie en onze medewerkers of er sprake was van nadere signalen of onrust. Dat bleek niet het geval.

Naar aanleiding van de vragen eergisteren van het ED werd duidelijk dat het ging om dezelfde persoon en dat deze bij Botax als chauffeur in dienst was. In ons eerste antwoord aan het ED maandagmiddag 9 maart hebben wij dan ook aangegeven dat ons niet bekend was dat deze persoon werkzaam was bij Botax, en dat wij op korte termijn een gesprek zouden hebben met de directie van dat bedrijf.

Maandagavond 9 maart hebben de loco-gemeentesecretaris en ik gesproken met betrokkene. Daarin kwam ondermeer de veroordeling en de tegelijkertijd gestarte verplichte therapie aan bod. Betrokkene heeft inmiddels anderhalf jaar groepstherapie achter de rug, heeft wekelijks nog intensieve individuele therapie en maandelijks een gesprek met de Reclassering. De officier van justitie van het Openbaar Ministerie heeft mij dit gisteren, dinsdag 10 maart dus, ook bevestigd.

Diezelfde avond hebben de loco-gemeentesecretaris en ik gesproken met de moeder van het slachtoffer. Zij heeft aangegeven geen prijs te stellen op contacten met de media, en wij hebben ook afgesproken dat ik over ons gesprek geen nadere mededeling doe anders dan dat zij blij was met ons bezoek en de manier waarop wij nu handelen.

Dinsdagochtend 10 maart hebben wij gesproken met de directie van Botax en onze zorgen duidelijk gemaakt. De directie gaf aan officieel niet geïnformeerd te zijn over de veroordeling van betrokkene en op dat moment niet helder te hebben in hoeverre deze persoon daarna nog ingezet was in het leerlingenvervoer. Wij hebben daarop verzocht om een afschrift van de rittenstaten van betrokkene.

Na dat gesprek hebben wij wederom intern en met politie rondom de tafel gezeten. Toen bleek dat vrijdag 6 maart jongstleden nogmaals een anonieme mail was binnengekomen bij de gemeente, en dat deze reeds intern ambtelijk was opgepakt. Ambtelijk was ook contact opgenomen met de Botax over betrokkene, en sinds afgelopen maandag 9 maart is betrokkene niet meer werkzaam bij Botax. Navraag over dit ambtelijk contact maakte ook duidelijk dat op 2 februari 2007 de gemeente is geïnformeerd over het uitoefenen van chauffeurswerkzaamheden door betrokkene in het leerlingenvervoer bij Botax. Intern is dat bekeken en op 9 februari is dat ook overlegd met toenmalig wethouder Wijnen. Andere collegeleden zijn daarover, of over het vervolg, niet geïnformeerd.

Dat vervolg was het volgende:

Botax is op 5 maart en 5 juni 2007 op gesprek geweest met medewerkers van de gemeente, en daarin is de afspraak gemaakt - en ik citeer uit onze brief aan Botax d.d. 20 april 2007 - "de betreffende chauffeur is niet meer werkzaam in het leerlingenvervoer voor de gemeente Valkenswaard" - en citerend uit onze brief aan Botax d.d. 28 juni 2007
- "De heer De Wit heeft ons in kennis gesteld van de uitspraak van de rechter m.b.t. het incident van zeer ingrijpende aard, waarbij een van uw chauffeurs betrokken was. Er is toegezegd dat de betreffende chauffeur niet meer wordt ingezet op het leerlingenvervoer". Einde citaat.

Wethouder Schuwer en ik hadden voor onze eerste reactie aan het ED graag al deze kennis gehad, dan hadden wij ook adequater in hun richting kunnen antwoorden. Wij laten maatregelen nemen om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Inmiddels zijn wij in het bezit gesteld van de recentste rittenstaten van betrokkene. Daaruit blijkt dat, in tegenstelling tot de in 2007 gemaakte afspraken met Botax, betrokkenen nog steeds ritten verzorgde in het leerlingenvervoer. Wij zijn daar echt woedend over, en ik kom daar zo nog op.

Gisterenmiddag hebben wij ook overleg gehad met de burgemeesters van Veldhoven en Waalre, waar Botax ook het leerlingenvervoer verzorgd. Inmiddels is ons ook duidelijk geworden dat dit ook geldt voor de gemeente Bergeijk, en vanochtend heb ik mijn collega daar ook over gesproken.

Gisterenavond hebben wij een informatieavond georganiseerd voor schooldirecties en ouders met kinderen in het leerlingenvervoer van Botax. Een besloten avond om ook in alle rust en openheid met elkaar te kunnen spreken over ontstane onrust, vragen en allerlei emoties die er bij ouders, scholen en bij ons leven.

Politie, GGZE en Slachtofferhulp waren daar ook bij aanwezig. Ook in Waalre is een soortgelijke avond georganiseerd en in Veldhoven hebben ouders een brief thuis gehad.

Gisterenavond was er natuurlijk veel emotie over de veiligheid van de kinderen in het leerlingenvervoer in het algemeen en in deze specifieke situatie en over het vertrouwen dat men niet meer heeft in het taxibedrijf. Ook waren er vragen over de maatregelen vanuit de gemeente op korte termijn. De avond en de openheid bleken zeer gewaardeerd te worden. Afgesproken is dat alle ouders, ook indien niet aanwezig gisterenavond, en schooldirecties een verslag krijgen van deze avond en door ons op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen.

Ik hecht er aan op te merken dat wij en ook de reclassering geen aanwijzing hebben over recidive, dus gedragsherhaling, van betrokkene, en dat deze ook met ingang van afgelopen maandag niet meer werkzaam is bij Botax.

Zoals gezegd laat het zich aanzien dat gemaakte afspraken met Botax over het niet meer inzetten van betrokkene in het leerlingenvervoer, niet zijn nagekomen. En als ik nogmaals zeg dat we daar echt woedend over zijn dan druk ik me nog vriendelijk uit. Op zéér korte termijn zullen we daarover ook spreken met de directie van Botax, waarbij wij voornemens zijn het contract voor wat betreft het leerlingenvervoer te beëindigen.

Tot zover.

Zijn er vragen?

Drs. A.B.A.M. Ederveen,
Burgemeester van Valkenswaard