Vereniging Milieudefensie


Oproep ANVR voor afschaffing vliegtaks is zinloos

Amsterdam 11 maart 2009 - De Algemene Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) pleit voor het afschaffen van de vliegtaks en heeft een onderzoek gedaan waaruit zou blijken dat dit de Nederlandse economie
1,3 miljard euro oplevert. Milieudefensie denkt dat het afschaffen Nederland nauwelijks iets oplevert: de teruggang in de luchtvaart is namelijk in heel Europa zichtbaar(1) en slechts voor een klein deel te wijten aan de vliegtaks. Bovendien is het goedkoper maken van vliegen een aanmoediging om geld uit te geven aan milieubelastende buitenlandse vakanties. Staatsseceretaris Heemskerk bepleitte onlangs nog om juist in eigen land op vakantie te gaan, omdat dit beter is voor de Nederlandse economie.

Het onderzoek waarop de ANVR zich baseert geeft een zwaar overtrokken beeld van de werkelijkheid. Bij invoering van de vliegtaks werd er door het kabinet al op gerekend dat 60 procent van de passagiers die vanwege de vliegtaks niet vanuit Nederland zou vliegen, via een buitenlandse luchthaven zoun reizen en dat de overige 40 procent helemaal zou afzien van een vliegreis (2).

Vliegen is door de grote uitstoot van broeikasgassen, de extra klimaateffecten op grote hoogt en de grote afstanden die worden afgelegd de meest vervuilende vorm van reizen. Een effectief klimaatbeleid is onmogelijk zonder de groei van de uitstoot door de luchtvaart te stoppen. De Nederlandse luchtvaart is nu al verantwoordelijk voor meer dan 10 procent van de Nederlandse bijdrage aan het broeikaseffect(3).

(1)http://www.milieudefensie.nl//ticketbelasting.pdf (2) Verkenning Economische Instrumenten luchtvaart, 2007. www.ce.nl, in opdracht van het ministerie van Financiën (3) Luchtvaart en Klimaat, problemen en oplossingen nader bekeken, Milieudefensie 2007