VVD


11-3-2009

Europees Parlement wil investering in innovatie

Jules Maaten: "Europese innovatiedoelstelling mislukt"

Vandaag heeft het Europees Parlement het evaluatierapport van de Lissabon-strategie aangenomen, waarin het op initiatief van VVD-Europarlementariër Jules Maaten de lidstaten oproept 3% van het bruto binnenlands product te besteden aan innovatie.

Jules Maaten: "Europa, inclusief Nederland, neemt innovatie nog steeds niet serieus, terwijl het juist in deze tijden van crisis belangrijk is een dynamische economie te hebben. Nederland zit zelfs onder het Europese gemiddelde. Op deze manier blijft Europa achter de feiten aan hobbelen."

De Lissabon-strategie werd in 2000 overeengekomen tussen de lidstaten van de EU, en moest Europa vóór 2010 de meest competitieve kenniseconomie van de wereld maken. Volgens Maaten is de uitvoering hiervan mislukt. Vooral wat betreft investeringen in innovatie houden lidstaten zich niet aan hun eigen afspraak dat 3% van het bruto binnenlands product aan onderzoek en ontwikkeling moet worden besteedt. In Nederland wordt 1,7%, van het BBP besteedt aan onderzoek en ontwikkeling, tegenover een gemiddelde van 1,83% in de EU. Enkel Zweden (3,64%) en Finland (3,47%) zitten boven de afgesproken 3%. Cyprus scoort het laagst met 0,45%. Volgens Maaten is het belangrijk dat lidstaten zich houden aan afspraken die ze zelf gemaakt hebben.

Jules Maaten: "Ik roep de lidstaten op hun eigen afspraken serieus te nemen. Wanneer er grote doelen worden gesteld, moet de intentie er zijn om deze te halen. Anders verliest de Europese Unie haar geloofwaardigheid."

Het rapport over de Lissabonstrategie werd met 579 tegen 94 stemmen aangenomen.