De Haagse Hogeschool

Nieuw lectoraat Innovatieve Beweegstimulering en Sport aan De Haagse Hogeschool

Begin 2009 is Tinus Jongert officieel gestart als lector van het lectoraat Innovatieve Beweegstimulering en Sport aan De Haagse Hogeschool. Belangrijkste doel van het lectoraat is het mogelijk maken van innovatieve vormen van beweegstimulering en sport. In het lectoraat werken De Haagse Hogeschool en TNO nauw samen.

Sporten en lichaamsbeweging zijn belangrijk uit gezondheidskundig, sociaal en maatschappelijk oogpunt. Hoewel er in de laatste jaren een toenemend aantal Nederlanders voldoet aan de beweegnormen, is er nog steeds een aanzienlijk deel van de bevolking die met het huidige sport- en beweegaanbod onvoldoende bereikt wordt. Om de mensen die onvoldoende lichamelijk actief zijn beter te kunnen bereiken is een innovatief sport- en beweegaanbod nodig dat bepaalde groepen uit de samenleving meer aanspreekt.

Het lectoraat richt zich op specifieke groepen uit de samenleving die met het huidige sport- en beweegaanbod onvoldoende worden bereikt en die binnen het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB) zijn benoemd, te weten jongeren, ouderen, mensen met chronische aandoeningen en overgewicht en mensen uit lagere sociale economische klassen. Het lectoraat richt zich daarmee op maatschappelijk relevante themaâs als vergroting van de kwaliteit van leven, preventie van aandoeningen en het voorkomen van overgewicht en het vergroten van de zelfredzaamheid van ouderen.

Tinus Jongert studeerde Bewegingswetenschappen aan de VU te Amsterdam met als afstudeerrichting Inspanningsfysiologie en Gezondheidskunde. In de afgelopen jaren heeft hij diverse beweegprogramma's ontwikkeld o.a. voor de fitnessbranche en voor fysiotherapeuten gericht op mensen met chronische aandoeningen. Ook is Tinus Jongert direct betrokken geweest bij de ontwikkeling van innovatieve speeltoestellen en beweeggames. Via TNO is de effectiviteit van verschillende beweeggames onderzocht. Sinds 2003 is hij senior wetenschappelijk onderzoeker âBewegen en Gezondheidâ bij TNO Kwaliteit van Leven.