Rochdale


Ongevaarlijke legionellabacterie ontdekt in Rotanstraat Purmerend

Woningstichting Rochdale heeft legionella bacteriën aangetroffen tijdens een jaarlijkse steekproef van de collectieve waterleidingen. Het betreft een aantal adressen in de Rotanstraat in Purmerend Weidevenne. Het is niet de bacterie die de veteranenziekte veroorzaakt, maar een variant die ongevaarlijk is voor de gezondheid.

Er bestaan vele soorten legionella, de bacterie die in de Rotanstraat is aangetroffen wordt de non-pneumophila bacterie genoemd. Bewoners hoeven niet te vrezen voor hun gezondheid. In een enkel geval kan er sprake zijn griepachtige verschijnselen zoals koorts en misselijkheid. In dat geval worden de bewoners geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts. De bewoners zijn inmiddels per brief door Woningstichting Rochdale geïnformeerd.

De oorzaak
Rochdale laat nu door een bedrijf dat is gespecialiseerd op dit gebied onderzoeken wat de oorzaak van de besmetting is. De woningstichting geeft hieraan de hoogste prioriteit. Uit preventief oogpunt is Rochdale dinsdag 10 maart gestart met het tijdelijk vervangen van alle douchekoppen in de betreffende woningen door een speciale douchekop met een filter die de legionella uit het water filtert. Er wordt steekproefsgewijs gecontroleerd of het water lang heeft stilgestaan (bijvoorbeeld bij bewoners die op vakantie zijn geweest) en er wordt naar de technische installatie van de leidingen gekeken.

Verneveld water
Een persoon kan een eventuele besmetting van legionella alleen oplopen via verneveld water dat verdampt. Deze verneveling vindt in woningen bijvoorbeeld plaats in de douche. Het drinken van water uit de kraan of het wassen van groenten of fruit is niet gevaarlijk. De legionellabacterie is alleen gevaarlijk als zij zich kan vermenigvuldigen. Dat gebeurt vooral in water met een temperatuur tussen 25 en 50°C. Boven de 60°C gaat de bacterie dood. Als het water niet doorstroomt, maar langdurig blijft stilstaan in 'dode' hoeken vermenigvuldigt de legionellabacterie zich. Sterke doorstroming van water kan aangroei van de bacterie juist voorkomen. De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen, de incubatietijd, varieert van twee tot mogelijk negentien dagen.