Groen!

Ultieme kans om asociaal betalingsbevel tegen te houden

Datum
11/03/2009

Auteur
Stefaan Van Hecke voor Federaal parlement: Kamer

Categorie
In Armoede, Sociaal beleid, Veiligheid en justitie

Op de vooravond van de stemming over het âbetalingsbevelâ, roept Stefaan Van Hecke (Groen!) de meerderheidspartijen nogmaals op dit asociaal wetsontwerp niet goed te keuren. Reeds op 18 februari 2009 trok het groene Kamerlid aan de alarmbel. Hij wees op de gevaren van het voorstel van VLD-senator Martine Taelman. Taelman stelt immers voor dat de schuldenaar niet langer moet gehoord worden door de rechter en dat de schuldeiser eenzijdig een betalingsbevel kan eisen. Intussen manen ook het ACW en diverse sociale en armoede-organisaties de meerderheidspartijen aan dit wetsontwerp niet goed te keuren.

Stefaan Van Hecke: "Het wetsvoorstel maakt het mogelijk dat een bedrijf om 10u een brief stuurt om u aan te manen uw schulden te betalen en reeds om 11u de gerechtelijke procedure opstart om uw geld eenzijdig op te eisen. Dit is niet alleen absurd, het is fundamenteel onrechtvaardig en zou in geen enkele rechtstaat mogelijk mogen zijn. Ecolo en Groen! zullen morgen dan ook amendementen indienen om dit asociaal wetsontwerp te bestrijden."

Dit wetsvoorstel treft vooral de mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij. Het toont eens te meer aan dat deze rechtse regering niet geïnteresseerd is in een menselijk sociaal beleid. Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Délizée (PS) mag dan wel verklaard hebben dat dit voorstel zal leiden tot meer armoede, blijkbaar willen de rechtse krachten in de Regering voluit gaan. Groen! en Ecolo aanvaarden daarom niet dat het eenzijdig betalingsbevel van toepassing is op particulieren en consumenten, zoals voorgesteld wordt in het wetsontwerp.

Dat ook nu weer de meerderheid zich wegstopt achter "Europa", maakt het groene Kamerlid enkel nog meer boos. "Europa heeft hier bitter weinig mee te maken. De Europese verordening waarnaar CD&V en Open VLD verwijzen heeft het over internationaal betalingsverkeer. Er is geen enkele noodzaak voor de meerderheidspartijen om dit ook binnen de landsgrenzen toe te passen."

"Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat de meerderheid zoveel energie steekt in deze asociale maatregel. Het probleem van de achterstallige facturen is immers het grootst bij de overheid die nalaat onze bedrijven te betalen. In het vierde kwartaal van 2008 werd een recordaantal overheidsfacturen meer dan 90 dagen na de vervaldag betaald. Dat is 23 procent," merkt Stefaan Van Hecke nog op.

Groen! en Ecolo roepen de meerderheidspartijen op deze onrechtvaardige, rechtse maatregel niet goed te keuren. Er moet in het parlement overleg gepleegd worden met de armoede-organisaties. Groen! zal samen met Ecolo er alles aan doen om dit voorstel tegen te houden.

Extra informatie
StefaanVanHecke.be

Contact: Stefaan Van Hecke - 0486 67 83 53 -