Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


11 mrt 2009

Meer camera´s in binnenstad Alkmaar

De gemeente Alkmaar zet cameratoezicht in om de openbare orde en veiligheid in de binnenstad te handhaven. Uit een proef met toezicht rondom theater de Vest bleek dat er sprake was van minder overlast.

Vanaf deze week is een uitgebreider camerasysteem in gebruik genomen. Er hangen nu 35 camera's in de binnenstad. Er zijn ideeën om op termijn ook het Stationsgebied en De Mare van camera's te voorzien.

Het toezicht in de binnenstad is een verantwoordelijkheid van de gemeente Alkmaar. Burgemeester Piet Bruinooge: "De uitbreiding van het observatiegebied vergroot niet alleen feitelijk de veiligheid in de stad, maar vooral ook het gevoel van veiligheid bij bewoners, mensen die in dit gebied werken en bezoeken."

Met de camera's worden 24 uur per dag opnames gemaakt. Deze beelden worden opgeslagen op een harde schijf en vijf dagen bewaard. Ook worden de beelden live bekeken door een centralist. Deze centralist neemt bij een constatering van een delict altijd contact op met de politie. De beelden zijn niet bestemd zijn voor particuliere doeleinden. Alleen de politie mag het beeldmateriaal opvragen en beslissen of derden de beelden mogen inzien.