Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


11 mrt 2009

Politie gaat miniheli inzetten tegen hennepteelt

De politie gaat vanaf april een minihelicopter inzetten tegen de hennepteelt in Nederland. De onbemande minihelicopter is nauwelijks zichtbaar in de lucht en bevat vele technische snufjes.

Zo bevat de minihelicopter, ook cannachopper genoemd, een warmtesensor, infrarood- en beeldcamera en een cannasniffer. Met dit laatste apparaatje kan wietgeur herkend worden. Het meest opvallende onderdeel is een afzuigkap, waarmee bij schoorstenen en afvoerpijpen lucht kan worden opgezogen. Deze lucht wordt getest met de cannasniffer.

Max Daniel van de taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt vertelt in een interview in het Algemeen Dagblad dat de minihelicopter een welkom middel is om de hennepteelt terug te dringen. De helicopter kan acht uur onafgebroken in de lucht rondhangen en door het te programmeren kan de heli zelfstandig rondvliegen.

Volgende maand gaat de minihelicopter voor het eerst de lucht in. Volgens Max Daniel wordt er met de helicopter geen wet overtreden, want het apparaat zuigt alleen lucht af en dringt geen panden binnen.