Gemeente Roermond

Eerste 'verklaring van verbondenheid' in Roermond

Woensdag 11 maart is om 16.00 uur in Roermond de eerste verklaring van verbondenheid afgelegd. Voor zover bekend betrof dit een landelijke primeur. De ceremonie vond plaats in het stadhuis van de gemeente Roermond waarbij de eerste burger, die na 1 maart jl. een verzoek tot verkrijging van het Nederlanderschap heeft ingediend, de verklaring van verbondenheid aflegde.

De verklaring van verbondenheid is vanaf 1 maart jl. verplicht bij verkrijging van het Nederlanderschap door naturalisatie en optie. Slechts 1 van de 14 nieuwe Nederlanders die vandaag de naturalisatiebijeenkomst hebben bijgewoond en het besluit van burgemeester Van Beers kregen uitgereikt, legde de verklaring af. Dit komt omdat deze persoon de enige van de 14 is die het Nederlanderschap pas na de invoering op 1 maart jongstleden heeft aangevraagd.

Een verzoek tot naturalisatie is mogelijk voor mensen die reeds een bepaalde tijd in Nederland wonen. Door de naturalisatie wordt de Nederlandse nationaliteit verkregen en heeft de desbetreffende persoon vanaf dat moment dezelfde rechten en plichten als een Nederlander. Sinds 1 maart is het afleggen van de verklaring van verbondenheid onderdeel van de naturalisatieceremonie. Met het afleggen van de verklaring zegt degene die de verklaring uitspreekt dat hij/zij weet dat de wetten van Nederland ook voor hem/haar gelden.

Tekst 'verklaring van verbondenheid': Ik zweer (verklaar) dat ik de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteer en zweer (beloof) de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw te vervullen [Degene die de verklaring aflegt voegt daar ter bevestiging aan toe:] Zo waarlijk helpe mij God almachtig Dat verklaar en beloof ik.

Publicatiedatum: 11-03-2009 Bijgewerkt: 11-03-2009