Gemeente Lelystad

Lelystad en provincie Flevoland doen gezamenlijk variantenstudie

Het college heeft besloten, samen met de provincie Flevoland een variantenstudie uit te voeren naar de verbinding Houtribweg-Markerwaarddijk, de verbinding over de Baai van Van Eesteren.

Mogelijkheden en gevolgen

Deze verbinding is opgenomen in het Omgevingsplan Flevoland 2006 en in het Structuurplan Lelystad 2015. De variantenstudie moet inzicht geven in de technische mogelijkheden om de verbinding tot stand te brengen (tunnel, brug, dijk) en de positieve én negatieve- gevolgen van elke oplossingsvariant. In de studie wordt een maatschappelijke kostenbaten analyse meegenomen.

Stuurgroep

Sinds januari 2008 neemt de gemeente Lelystad, samen met Dronten, de provincies Flevoland en Overijssel, de projectorganisatie Westfrisiaweg, Rijkswaterstaat en de Kamer van Koophandel, deel aan de stuurgroep N23 en de gelijknamige kerngroep.

Kortsluiten

Verkeer tussen Enkhuizen en Lelystad moet nu een aantal kilometers omrijden langs Bataviastad om de N23 richting Dronten / Kampen te bereiken. Het kortsluiten van deze verbinding ontlast het wegennet (Markerwaarddijk bij Bataviastad, Houtribweg bij Golfpark / Golf Resort) en betekent een vlottere verbinding met Flevokust en de N23.

N23

De verbinding over de Baai van Van Eesteren maakt deel uit van de N23, de verbinding tussen Alkmaar en Zwolle (van A tot Z), die de provincies Noord-Holland, Flevoland en Overijssel, het bedrijfsleven en de gemeenten langs deze weg gezamenlijk willen realiseren. De N23 voert langs Flevokust, waar een multimodaal overslagcentrum moet worden gerealiseerd. Flevokust ligt daarmee op het kruispunt van de N23 en de hoofdvaarroute Amsterdam-Lemmer (containers) en de Hanzelijn.

Medewerking rijk

Voor de aanleg van de N23 is de medewerking van het rijk noodzakelijk. Het rijk is eigenaar van de dijk (het dijklichaam) en heeft daardoor een beslissende stem bij aanpassingen aan de dijk. Daarnaast is het rijk ook gevraagd om financieel bij te dragen in de realisatie van delen van de N23. Voor de verbinding over de Baai van Van Eesteren is er om die reden voor gekozen gezamenlijk op te trekken met de provincie.

---