Gemeente Lelystad

Vaststelling parkeerbeleidsplan Lelystad

Het college stelt de raad voor, kennis te nemen van het Parkeerbeleidsplan en een aantal uitgangspunten voor parkeerbeleid vast te stellen.

Integraal parkeerbeleidsplan

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 7 februari 2008 een motie aangenomen, waarmee het college is opgedragen een integraal parkeerbeleidsplan op te stellen, dat in 2009 kan worden gerealiseerd. De doelstelling van het parkeerbeleidsplan is het vaststellen van integraal parkeerbeleid als afgeleide van de ambities van Lelystad op het gebied van ruimte, economie en bereikbaarheid.

Toenemende parkeervraag

Parkeren speelt een steeds belangrijkere rol bij bouwprojecten in de stad en in de bestaande gebieden. Dit geldt zowel in de gebieden met betaald parkeren als in woon-, winkel en werkgebieden. Als gevolg van de groei en opwaardering van het Stadshart neemt de parkeervraag toe, wat ook effecten heeft op de omliggende gebieden. In woongebieden speelt parkeren een belangrijke rol door het groeiende autobezit. Bij de planning van werklocaties vormt parkeren vaak een lastige sluitpost. Er is dus sprake van een sterke wisselwerking tussen parkeervraagstukken en de thema's ruimte, economie en bereikbaarheid. Deze overwegingen zijn aanleiding om het parkeerbeleid van de gemeente Lelystad vast te leggen.

Inhoud parkeerbeleidsplan

Het parkeerbeleidsplan geeft de kaders aan van de ambities van de gemeente Lelystad op het gebied van parkeren in en rond de stad. Kaderstellende factoren daarbij zijn ruimte, economie en bereikbaarheid. Het parkeerbeleidsplan geeft ook inzicht in hoe deze ambities worden verwezenlijkt. Dit leidt tot een onderbouwd overzicht van keuzemogelijkheden in beleidsinstrumenten en effecten. Tot slot bevat het parkeerbeleidsplan een programma, waarin maatregelen zijn opgenomen.

Het parkeerbeleidsplan bestaat uit drie delen


* Parkeervisie: welke ambities worden met het parkeerbeleid nagestreefd? Wat zijn de uitgangspunten voor het parkeerbeleid?
* Instrumentarium: welke instrumenten worden ingezet om de gestelde ambities te verwezenlijken?

* Beleidsuitwerking: in dit onderdeel worden de concrete regels en maatregelen beschreven.

---