Gemeente Rotterdam

De besturen en raden uit de deelgemeenten, de gemeenteraad en het college van B&W vinden allen dat het Rotterdamse stadsbestuur in zijn geheel verbeterd kan worden. Alle aanwezige partijen hebben dat op een discussieconferentie in Domburg laten weten.

Aanleiding voor deze conferentie waren de notities die zowel het college van B&W, de Vereniging van Rotterdamse Deelgemeenten en deelgemeenten Hoek van Holland en Overschie hadden opgesteld. Het is uniek dat bij een discussie over de inrichting van het stadsbestuur leden uit alle geledingen deelraden, dagelijks besturen van de deelgemeenten, raadsleden en het college van B&W en ook de Rotterdamse partijvoorzitters aanwezig waren.

Op grote lijnen is er overeenstemming tussen de verschillende deelnemers over de punten waar verbetering mogelijk is. Er is algemene overeenstemming over het hanteren van een stedelijk kader, dat aan het begin van elke collegeperiode wordt opgesteld. Dit sluit aan bij de gedachte dat er weliswaar sprake is van één stad, maar met daarbinnen veel verschillen in en tussen deelgemeenten. Andere punten zullen nog verder moeten worden uitgewerkt, bijvoorbeeld in hoeverre deelgemeenten verplicht zijn diensten af te nemen van de gemeentelijke diensten. Daarnaast wordt ook nog gekeken naar hoe het bestuur en de raad van deelgemeenten de vertegenwoordiging van hun inwoners binnen de huidige vorm verder kan verbeteren.

In navolging van de conferentie in Domburg zal het college van B&W in april het voorstel aan de gemeenteraad vaststellen en aan de dagelijks besturen van de deelgemeenten voorleggen. In mei wordt dan de definitieve versie vastgesteld, waarna, na behandeling in de raadscommissie, in juni de besluitvorming hierover plaats vindt in de gemeenteraad.

Bron: Bestuursdienst, 11-03-2009