Gemeente 's-Hertogenbosch

11-03-2009
Start planvorming voor groene zone bij nieuwe Zuid-Willemsvaart

Nog dit jaar wordt de aanbesteding verwacht voor de omlegging van de Zuid-Willemsvaart. Het nieuwe stuk kanaal is ongeveer negen kilometer lang en loopt parallel aan de A2, van de brug bij Den Dungen tot de Maas. De gemeente 's-Hertogenbosch gaat aan de oostzijde van deze nieuwe Zuid-Willemsvaart een groene zone aanleggen, de zogeheten ecologische verbindingszone. De planvorming daarvoor is gestart.

Overleg
De gemeente voert overleg met de betrokken partijen. Zo is er een klankbordgroep met vertegenwoordigers uit wijkraden en de bestuursraad Empel. Deze klankbordgroep denkt actief mee over de invulling van het nieuwe groene gebied. Ook wordt gesproken met andere overheden en met natuur- en milieuorganisaties. Uiteraard worden particuliere grondeigenaren persoonlijk benaderd. Dat gaat de komende periode gebeuren.

Plannen
Het is de bedoeling dat er twee plannen komen: een bestemmingsplan en een inrichtingsplan. In het bestemmingsplan worden alle bestemmingen juridisch vastgelegd. In het inrichtingsplan komt te staan hoe het gebied eruit komt te zien. Om de discussie daarover in goede banen te leiden, is er een notitie gemaakt. In deze notitie staan behalve vraagstukken ook eerste ideeën voor de inrichting van het gebied. Deze ideeën zijn visueel gemaakt met zogeheten streefbeelden. Dat vergemakkelijkt de discussie.

Presentatie
Als de plannen concreter zijn, worden die aan een breder publiek gepresenteerd. Dat gebeurt naar verwachting in de tweede helft van het jaar. Er worden dan verschillende communicatiemiddelen ingezet zoals de internetsite van de gemeente en informatiebijeenkomsten. Het bestemmingsplan zal de normale inspraakprocedure doorlopen en ter besluitvorming worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Ook het inrichtingsplan wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Nu vraagt het college van burgemeester en wethouders een krediet van EUR 250.000,- aan de gemeenteraad voor de planvorming.