Friese waterschappen

Achtkarspelen vastgesteld

Ambitieus waterplan in Achtkarspelen vastgesteld

woensdag, 11 maart 2009
Wetterskip Fryslân heeft in samenwerking met gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel en Kollumerland e.o. een gemeentelijk waterplan opgesteld. De gemeenteraad van Achtkarspelen was donderdag 5 maart goed te spreken over het ambitieuze, heldere waterplan.

Het waterplan is een instrument om het totale watersysteem in de gemeenten op orde te krijgen en te houden. Alle onderwerpen, zoals veiligheid, schoon water, voldoende water, afvalwater en zuivering komen aan bod in het waterplan.

De drie NOFA-gemeenten streven naar een integrale benadering van de waterhuishouding in samenwerking met alle waterbeheerders. Dit leidt tot een integrale belangenafweging en lagere kosten voor de maatschappij.

Het waterplan zet in op vijf hoofdpunten: samenwerking tussen gemeente en waterbeheerders, invulling van (nieuwe) wettelijke taken, opstellen van integrale en duurzame maatregelen, goede waterkwaliteit oppervlaktewater en versterking van de belevingswaarde van water bij de burger.

Met de realisatie van het `Regionaal Waterplan' willen de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Kollumerland e.o. en Wetterskip Fryslân gezamenlijk de wateragenda uitvoeren.