PvdA Europees parlement


PvdA wil Europese instellingen transparanter

11 maart 2009

De Europese instellingen, dat zijn het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad, moeten veel transparanter werken. Het Europese Parlement heeft vandaag met een overtuigende meerderheid ingestemd met voorstellen die de Europese instellingen oproepen meer openheid van zaken te geven.

Zo wordt het voor de Europese burgers veel makkelijker gemaakt om documenten in te kijken en te raadplegen. PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt: "Veel te veel officiële documenten worden op dit moment niet beschikbaar gesteld of zelfs nog geheim gehouden. Als PvdA ondersteunen wij de voorstellen om hier een einde aan te maken. Alle Europese instellingen zullen officiële documenten in beginsel openbaar moeten maken, tenzij er zeer dringende redenen zijn voor geheimhouding. De willekeur waarmee dit nu gebeurt wordt daarmee aangepakt."

De Europese ombudsman, Nikiforos Diamandouros , ontvangt jaarlijks vele klachten over het gebrek aan transparantie bij de Europese instellingen. Van de ongeveer 1000 klachten die hij per jaar ontvangt, gaat volgens hem zeker een derde deel over het niet kunnen en mogen raadplegen van documenten.

Het goedgekeurde voorstel, dat nu al de "Eurowob" wordt genoemd, verzoekt de Europese instellingen gezamenlijke classificatiemethodes te hanteren en de documenten op een toegankelijke manier aan te bieden aan de geïnteresseerde Europese burgers.

Bozkurt: "De Europese instellingen moeten democratisch werken en dus is openheid van zaken essentieel. Bovendien krijgen mensen zo een beter inzicht in de Europese besluitvorming."

De Europese Commissie en Europese Raad moeten nog wel instemmen met het voorstel.