Gemeente Vlaardingen


Aanpak woonfraude

11 maart 2009

De gemeente Vlaardingen zet samen met de woningcorporaties Waterweg Wonen en Samenwerking een belangrijke stap in de aanpak van woonfraude.

Door het uitwisselen van woonadresgegevens uit de Gemeentelijke Basis Administratie voor persoonsgegevens (afgekort GBA) kunnen misstanden zoals illegale onderverhuur, overbewoning en andere vormen van woonfraude effectief en structureel worden aangepakt. De beperkte toegang voor de woningcorporaties tot de GBA is goedgekeurd door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Het uitwisselen van deze gegevens levert ook voordelen op voor de inwoner in Vlaardingen. De inschrijving bij verhuizing van een Vlaardings adres naar een woning van Waterweg Wonen of Samenwerking is voor de huurder sterk vereenvoudigd. De huurder hoeft voor de inschrijving geen GBA-uittreksel aan te schaffen en een bezoek aan het stadskantoor is niet meer nodig. Daarnaast wordt door deze gegevensuitwisseling het aantal overlastgevende panden teruggedrongen en hebben hulpdiensten meer duidelijkheid over de adresgegevens van een pand bij een eventuele calamiteit.

Woensdag 11 maart 2009 hebben burgemeester Bruinsma en de directeuren van de woningbouwcorporaties Waterweg Wonen, de heer L.C. de Jong en Samenwerking, de heer T.W. van der Steen een convenant ondertekend waarmee is geregeld dat de woningcorporaties beperkt en onder strikte voorwaarden toegang krijgen tot de GBA. Ook gemeenten als Rotterdam, Zoetermeer en Delft werken op deze manier samen met de woningcorporaties.