CDA

Koopmans: geen blanco cheque van het Rijk voor Amsterdamse Noord Zuidlijn

CDA Tweede Kamerlid Ger Koopmans kaartte tijdens een spoeddebat met staatssecretaris Huizinga de problematiek rond de Amsterdamse Noord Zuidlijn aan. Deze metroverbinding, die het noorden van de hoofdstad met het zuiden moet gaan verbinden ondervindt veel problemen, zoals verzakkende huizen en een enorme kostenoverschrijding.

Bij de aanvang van het project, waarbij er sprake was van een kostenraming van 1,46 mrd euro, heeft het Rijk een contract gesloten met Amsterdam waarin is opgenomen dat het Rijk 1,1 mrd zou bijdragen met uitsluiting van welke risicoâs van overschrijding dan ook. Het CDA heeft destijds het project gesteund. Koopmans: âNu het project een zodanige organisatorische en financiële puinhoop is geworden, met een kostenoverschrijding van meer dan een miljard wil de CDA fractie over een paar zaken helderheid van de minister en ook zelf aan Amsterdam helderheid gevenâ.

Het CDA is in ieder geval van mening dat er vanuit het Rijk niet bodemloos financieel wordt bijgesprongen. Koopmans: âHet Rijk heeft een enorme bijdrage geleverd aan dit project. De gemeente Amsterdam wilde zelf de verantwoordelijkheid in dit project. Het CDA is niet van plan om deze bestuurlijke onkunde te belonen door geld uit andere delen van het land weg te halen om naar Amsterdam te sluizenâ.

De Commissie van oud-minister Cees Veerman en de enquêtecommissie van de gemeenteraad onder leiding van de CDA-er Maurice Limmen hebben nu de taak gekregen om de problemen in beeld te brengen en oplossingen te bieden. De CDA fractie wacht deze resultaten met spanning af.


---