Nieuw-Vlaamse Alliantie


Wereld Nier Dag en Wereld Glaucoom Dag (11/03/09)

Ter gelegenheid van Wereld Nier Dag en Wereld Glaucoom Dag zette N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels verschillende acties* op in het Europees Parlement. Zij wil daarmee de bewustwording rond deze aandoeningen verhogen en acties hoog op de Europese agenda plaatsen.

Frieda Brepoels: "Hoewel nierziekte en glaucoom uiteraard twee erg verschillende aandoeningen zijn, hebben ze een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Beide zijn chronische en zogeheten "stille" ziekten, vele patiënten zijn zich namelijk niet bewust van de aandoening. Het risico neemt toe met ouder worden, wat Europa gezien de vergrijzing van zijn bevolking voor heel wat uitdagingen plaatst. Aangezien voor beide ziekten wel een behandeling beschikbaar is, zijn preventie en vroege detectie essentieel. Dit is niet alleen kostenefficiënt voor ons gezondheidssysteem, ook heel wat menselijk leed kan op die manier worden voorkomen."

Brepoels benadrukt dat Europa een belangrijke meerwaarde kan bieden voor het Vlaamse beleid terzake: "Europa wil acties opzetten en ondersteunen inzake bewustwording, vroegtijdige screening, diagnose en behandeling. Daarnaast wil de EU middelen bundelen voor meer onderzoek, expertise samenbrengen en beste praktijken uitwisselen. Op die manier kan Europa er mee voor zorgen dat elke burger gelijke toegang krijgt tot hoogwaardige zorg."


* Ter info:

1. Op woensdag 4 maart organiseerde Frieda Brepoels samen met de "European Glaucoma Society" een screening in het Europees Parlement in Brussel. Het werd een groot succes: op enkele uren tijd onderging een 100-tal personeels- en/of parlementsleden verschillende tests. Gezien erfelijkheid ook een grote rol speelt waren vele deelnemers zich al goed bewust van hun risico op glaucoom en werden heel wat gevallen opgespoord. Glaucoom is een ziekte aan de optische zenuw die verband houdt met een verhoogde oogdruk. Daardoor sterven de oogzenuwcellen langzaam af, wat kan leiden tot verlies aan gezichtsvermogen of zelfs blindheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vormt glaucoom wereldwijd de tweede oorzaak voor blindheid, in Europa wordt 20% van blindheid veroorzaakt door glaucoom. Tegen 2010 zou Europa 12 miljoen glaucoompatiënten tellen. In ons land hebben 2% van de mensen ouder dan 40 jaar glaucoom, bij mensen ouder dan 80 is dat zelfs 4%.

2. Op dinsdag 10 maart organiseerde Frieda Brepoels als rapporteur voor het dossier orgaandonatie en -transplantatie en als voorzitter van de Werkgroep van Europarlementsleden voor niergezondheid, het seminarie "Keep the pressure down" met volgende sprekers: Voorzitter van de "European Kidney Health Alliance" Prof. Andrew Rees, Nefroloog Carmine Zocali, Vice-Voorzitter van de Nederlandse Nierstichting Tom Oostrom en patiënte Valerie Twomey. 250.000 Europeanen worden geconfronteerd met nierfalen. Voor hen is dialyse of transplantatie de enige uitweg. 10% van de Europeanen kampt echter met een vorm van chronische nieraandoening. Nieraandoeningen staan in rechtstreeks verband met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes. Lees meer over de Wereld Nier Dag via www.worldkidneyday.org en over de "European Kidney Health Alliance" via www.ekha.eu
3. Op woensdag 11 maart organiseerde Frieda Brepoels samen met de "European Glaucoma Society" het seminarie "Raising awareness of glaucoma in Europe" met volgende sprekers: Prof. Thierry Zeyen (K.U.Leuven), patiënte Ellen Wayenberg en Prof. Clive Migdal van de "European Glaucoma Society". Lees meer over de Wereld Glaucoom Dag via www.wgday.net en over de "European Glaucoma Society" via www.eugs.org

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Volksgezondheid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu