Provincie Utrecht

Provincie brengt Romeins schip in de vaart

11-3-2009 -

De provincie Utrecht zorgt ervoor dat een replica van een Romeins schip in de vaart komt als toeristische attractie. Het gaat om een nagebouwd exemplaar van De Meern I die in 1997 door archeologen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is ontdekt. Het is het best bewaarde vrachtschip uit de Romeinse tijd ten noorden van de Alpen.

De Romeinse vrachtvaarder werd in 2003 opgegraven en trok tijdens open dagen veel belangstelling van het publiek. De Meern I is vooral bijzonder vanwege de inventaris van de schipper die bewaard is gebleven en de ontdekking dat het schip, dat circa 180 na Christus in de Rijn verging, in de directe omgeving is gebouwd.

Rondvaart op z'n Romeins
Stichting Bouwloods legt momenteel in samenwerking met Utrechts Landschap de laatste hand aan de replica van dit schip dat dit jaar gereed zal komen. Vanuit Woerden zal het schip rondvaarten maken voor geinteresseerde dagtoeristen. Om dit mogelijk te maken, krijgt het schip een motor. Op die manier komen dagtochten binnen handbereik over de Rijn in de richting van het voormalige Romeinse fort op de Hoge Woerd (De Meern), waar een opstapplaats komt. Op het water wordt het verhaal verteld over het ontstaan van de Romeinse grens, de Limes. De provincie Utrecht maakt deze laatste eigentijdse aanpassing aan het Romeinse schip mogelijk met een financiele bijdrage. De verwachting is dat jaarlijks minstens 3000 bezoekers gebruik zullen maken van deze nieuwe Romeinse, toeristische attractie.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196