Provincie Utrecht

Aanpassen verlichting N226 tussen Maarsbergen en Leersum

11-3-2009 -

De provincie Utrecht is begonnen met het aanbrengen van openbare verlichting* langs het fietspad langs de N226 tussen Maarsbergen en Leersum. Het gaat om het gedeelte vanaf circa 500 meter na de afrit van de A12 tot circa 500 meter vóór Valkenheide. De werkzaamheden geven nauwelijks hinder voor het verkeer en zijn naar verwachting in de eerste week van april afgerond.

Nadat de fietspadverlichting is aangebracht, wordt de verlichting op de hoofdrijbaan weggehaald. Het kruispunt met de Maarnse Grindweg blijft verlicht, maar de lampen worden vervangen en de verlichting wordt dynamisch gemaakt, waarbij de hoeveelheid licht wordt afgestemd op de weersomstandigheden en het verkeersaanbod.

Werkzaamheden
De werkzaamheden bestaan uit het ingraven van de kabel en het plaatsen van de lichtmasten. Daarna wordt de verlichting ingeregeld. Als de fietspadverlichting naar behoren functioneert, verwijdert de aannemer de verlichting langs de hoofdrijbaan.

Verlichting op aanvraag
Langs het fietspad komt zogeheten dynamische verlichting. Dat wil zeggen dat de verlichting alleen aangaat als het donker is of wordt en er een fietser aankomt. Als de fietser is gepasseerd, gaat het licht weer uit. Deze verlichting op aanvraag spaart energie, gaat lichtvervuiling tegen en is dus beter voor het milieu.

Nadere informatie
Met vragen of voor meer informatie over de verlichting kunt u contact opnemen met de heer K. Spoelstra van de provincie Utrecht, tel. (030) 258 21 49 of kimmo.spoelstra@provincie-utrecht.nl Met vragen over de werkzaamheden kunt u bellen of mailen met het infonummer wegwerkzaamheden:
T: (030) 258 38 88
E: wegwerkzaamheden@provincie-utrecht.nl


* Het beleid van de provincie Utrecht over de openbare verlichting is erop gericht om de lichthinder te beperken, het energieverbruik te verminderen en de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid te bevorderen. In de praktijk betekent dit `donker waar het kan' en het toepassen van dimbare verlichting en andere innovatieve verlichting zoals oplichtende markering. Verlichting in natuurgebieden en in de ecologische hoofdstructuur beperken we zoveel mogelijk. Natuurlijk nemen we wel alle eisen van de verkeersveiligheid in acht.

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon 030 - 258 3319