Gemeente Sneek


leeuwarderweg

Herplant werkzaamheden Leeuwarderweg

Afgelopen weekend en ook nog deze week heeft de gemeente een aantal brieven en e-mailberichten ontvangen van mensen die een andere zienswijze hebben over de te kappen bomen aan de Leeuwarderweg. Omdat de gemeente hecht aan een zorgvuldig proces is daarom nogmaals goed gekeken naar de gang van zaken.

Het volgende is daarbij van belang. Er is een bewonersavond geweest met uitleg over twee opties. Naar aanleiding hiervan is een bewonersenquête gehouden. De uitslag hiervan is zeer duidelijk, 62% heeft aangegeven voor het weghalen van de bestaande bomen te zijn. Ook de groendeskundigen van de gemeente staan hier volledig achter. De problemen van wortelopdruk in tuinen, trottoir en fietspad zullen steeds erger worden en er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan omdat de wortels in de grond te weinig ruimte hebben. Het weghalen van de huidige platanen en de aanplant van amberbomen is een duurzame oplossing voor een mooie levensvatbare boomstructuur zonder overlast.

De gemeente begrijpt dat er bewoners zijn die het jammer vinden dat de bomen weggehaald worden. Daarom is nogmaals gekeken naar de mogelijkheid om een aantal bomen te behouden. Bij de rotonde staan een vijftal platanen in het groen die meer ruimte hebben. Deze bomen worden gespaard. Ook de solitaire plataan tegenover de groenteboer wordt behouden, aangezien deze genoeg ruimte heeft om te wortelen. Daarnaast is nog de mogelijkheid overwogen om een aantal losse bomen in de laan te sparen. Dit is echter geen goede duurzame oplossing en daarom is toch voor kap gekozen. Het sparen van enkele bomen in het midden van de Leeuwarderweg maakt het geheel rommelig en ook de laanstructuur verdwijnt dan.

Donderdag 12 maart worden de bomen vanaf 8.00 's morgens gekapt.