Openbaar Ministerie


* >Haags OM blij met veroordeling zakenman

Haags OM tevreden met veroordeling zakenman

11 maart 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie in Den Haag is tevreden met de veroordelingen in een afpersingszaak van een Zwitserse bankier. Drie van de vier verdachten werden veroordeeld. De vierde verdachte werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

De officier van justitie had tegen drie verdachten 24 maanden gevangenisstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk geëist. Tegen de vrouwelijke verdachte eiste zij 18 maanden gevangenisstraf waarvan 3 voorwaardelijk.

Bankier naar Haags kantoor gelokt

De zaak kwam aan het rollen toen in juli 2004 een van de verdachten, een zakenman, in Zwitserland werd aangehouden. De Wassenaarder, inmiddels 64 jaar, zou op 1 april van dat jaar zijn Zwitserse bankier onder valse voorwendselen naar zijn kantoor in Den Haag hebben gelokt en hem vervolgens hebben opgesloten, mishandeld en bedreigd. Hij zou hierbij zijn geholpen door drie mannen (waarvan één 42-jarige man uit Eindhoven) en een 38-jarige vrouw uit Eindhoven.

Ook zouden de verdachten de bankier hebben gedwongen een verklaring te ondertekenen waarin hij toegaf onjuist te hebben gehandeld in een geschil. De Wassenaarse verdachte heeft destijds van 30 juni tot en met 16 juli 2004 in Zwitserland vastgezeten voor deze feiten.

Drie veroordelingen, één vrijspraak

De rechtbank achtte de vrijheidsberoving, bedreiging en mishandeling in alle drie de gevallen bewezen. Wat betreft het onder dwang tekenen van de verklaring achtte de rechtbank dit geen afpersing maar wel dwang.

De zakenman kreeg een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De 42-jarige medeverdachte kreeg dezelfde straf. De rechtbank legde de vrouwelijke verdachte een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf op. De 49-jarige verdachte werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

In 2006 droegen de Zwitserse autoriteiten de zaak over aan het OM in Den Haag. De langslepende zaak kwam in november 2007 voor het eerst op zitting. Sinds november 2007 zijn verschillende getuigen gehoord, zowel bij de rechter-commissaris als op de zitting, en is er rechtshulp verzocht aan de Zwitserse autoriteiten. De zaak heeft meermalen op zitting gestaan en afgelopen februari vonden de requisitoiren en de pleidooien in de zaak plaats en kon de zaak worden afgerond.