Hogeschool Windesheim

Persbericht, 3 maart 2009

Het lijkt een epidemie te worden: uitvoerders in de publieke taak die aangevallen worden terwijl ze hulp verlenen. Redenen? Korte lontjes, alcohol, drugs, verkeerd antwoord, of zo. Feit is dat er slachtoffers vallen onder mensen die gewoon hun werk doen zoals: buschauffeurs, politieagenten, NS en ambulancepersoneel. Van het korps IJsselland zitten er nu zoân 20 mensen thuis o.a. door geweld met publiek. Maar ook horecapersoneel, brandweerlieden, beveiligingsmensen zijn in toenemende mate het slachtoffer. Wim Kanis, adjunct directeur handhaving Politie Ijsselland, Jan Rezel, security manager Noord Oost bij de NS en Jaap Timmer, lector Veiligheid en Sociale Cohesie houden 11 maart een korte inleiding op het onderwerp. Ervaringsdeskundigen van diverse organisaties zijn aanwezig om hun bijdrage te leveren aan het debat. Want één ding is duidelijk: harder straffen, kennen we nu wel, maar wat moet er wel gebeuren. De lector is er duidelijk over: âOuders moeten een rekening krijgen als hun kroost een agent slaat. En ook sportclubs, kroegbazen en organisatoren van evenementen moeten de rekening gepresenteerd krijgen als het uit de hand looptâ. Is dit de oplossing? Of: hoe is het tij te keren? Wat kunnen werkgevers doen om het veiliger te maken voor hun medewerkers? Wat doen medewerkers zelf? Wat gebeurt er op het gebied van opvoeding en voorlichting? Een avond waarop dit onderwerp vanuit een maatschappelijk perspectief wordt benaderd, met ervaringsdeskundigen.

In Zwolle lijkt de spiraal van geweld die hulpverleners regelmatig treft nog een ver-van-mân-bed-show. Het zijn toch meestal steden in de Randstad waar dergelijke incidenten gebeuren. Mooi, maar de praktijk laat meestal zien dat dit slechts een kwestie van tijd is. Dus tijd om over geweld richting hulpverleners na te denken en actie te ondernemen in Zwolle e.o. Hoe kunnen wij dit geweld beteugelen, aanpakken en nog beter: voorkomen? âHarder straffenâ wordt er dan vaak geroepen en misschien ook wel voor de hand liggend, maar ligt het probleem niet dieper en is harder straffen dan zo effectief? Kunnen bedrijven, werkgevers en werknemers zelf het tij keren? In Zwolle is er al eerder actie ondernomen door de politie en burgemeester, met het project âSamen sterk tegen bedreiging op het werkâ. Wat heeft het opgeleverd? Voelen medewerkers zich nu sterker? Werkt een dergelijk project? Of moet het meer gezocht worden in voorlichting en opvoeding?

Sprekers deze avond zijn Wim Kanis, adjunct directeur handhaving Politie IJselland, Jan Rezel, security manager Noord Oost bij de NS en Jaap Timmer, lector Veiligheid en Sociale Cohesie. Kanis en Rezel houden korte inleidingen vanuit hun organisatie op dit onderwerp. De lector geeft een inleiding vanuit zijn onderzoekspraktijk en leidt vervolgens het debat. Daarnaast zijn er mensen aanwezig van andere hulpverleningsorganisaties die vanuit hun organisatie de praktijk kunnen belichten.

Peper & Zout: smaakmakende gesprekken in Zwolle, Koestraat 3, 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom en entree is gratis.