Gemeente Coevorden

College wijst locaties voor paasvuren aan

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden heeft besloten dat voor locaties waar al jaren paasvuren worden ontstoken, geen ontheffing meer hoeft worden aangevraagd. Hiertoe is de Beleidsregel paasvuren Coevorden 2009 vastgesteld die past in het streven om te dereguleren. In de beleidsregel zijn voorschriften gesteld waaraan de paasvuren moeten voldoen.

Op 11 maart 2008 is een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vastgesteld waarin staat dat het verboden is om in de openlucht vuur aan te leggen, te stoken of te hebben. Dat zou het einde betekenen van de traditionele paasvuren. Daarom is bepaald dat de APV niet geldt voor paasvuren op aangewezen locaties. Bouwers van paasvuren moesten ieder jaar ontheffing aanvragen. Dat waren er tot nu toe jaarlijks zo'n 25. Omdat de paasvuurlocaties als geschikt zijn beoordeeld door brandweer en politie wilde de gemeente deze regelgeving graag vereenvoudigen. Daarom heeft het college de beleidsregel vastgesteld waardoor geen ontheffing meer hoeft worden aangevraagd.

Controle

De gemeente controleert in de week voor Pasen alle locaties om te zien of er geen verkeerde materialen worden gebruikt. Zo nodig kan de gemeente het aansteken van een paasvuur verbieden. Ook wordt gecontroleerd of het paasvuur wordt aangelegd op de plek die daarvoor is aangewezen.

Voorschriften

De belangrijkste voorschriften die in deze beleidsregel worden gesteld zijn:
-Een paasvuur mag alleen worden opgebouwd op aangewezen plaatsen; dit zijn de plaatsen die ook in voorgaande jaren al zijn gebruikt; nieuwe plaatsen om een paasvuur te mogen opbouwen dienen om die reden ook tijdig te worden aangevraagd en worden eerst beoordeeld door de wijkagent en de brandweer; -Er mogen alleen onbewerkte organische materialen in het paasvuur worden gebruikt; materialen die op enigerlei wijze bewerkt zijn met olie en/of chemische producten zoals verf, lak, impregneermiddelen en andere materialen zoals olieproducten, kunststoffen, rubber, chemische materialen en plastics of geverfd hout, mogen niet worden gebruikt; -Een paasvuur mag niet worden afgestoken als anderen of het wegverkeer daarvan rook, roet of stankoverlast kunnen ondervinden; -Een paasvuur mag niet worden ontstoken bij windkracht zes of meer; als er sprake is van extreme droogte (indicatie op basis van klimatologische gegevens) mag een paasvuur niet worden ontstoken bij windkracht 4 of meer;
-Met de bouw van een paasvuur mag niet eerder worden begonnen dan drie weken voor de paasdagen; -Een paasvuur mag in brand worden gestoken op één van de paasdagen of de direct daaraan voorafgaande (paas-)zaterdag.