Op 11 en 12 maart in Bergen op Zoom, Rosmalen en Veldhoven TWEEDE SER

03/03/2009 17:05

Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB)

p 11 en 12 en 13 maart worden weer regionale voorronden gehouden voor de 57e editie van de "Nationale Wedstrijd in het Metselen met Baksteen'. De drie voorronden vinden deze keer plaats in Noord-Brabant: in Veldhoven, Bergen op Zoom, Rosmalen. De voorronde in Veldhoven is op 11 en 12 maart bij de Bouw Educatie Groep (BEG) aan de Run. Hier treden 17 kandidaten in het strijdperk. In Bergen op Zoom gaan op 12 en 13 maart bij SPB (Nobellaan) 10 leerlingen aan de slag. De wedstrijden in Rosmalen zijn ook op 12 en 13 maart en vinden plaats bij SBH Bouwopleidingen (De Kleine Elst). Hier worden 11 kandidaten verwacht.

Staatssecretaris OCW bij finale

De wedstrijden in Noord-Brabant vormen de tweede serie in een totaal van zeven voorronden, waaraan dit jaar in totaal 90 metselleerlingen Bouwtechniek uit het VMBO meedoen. De landelijke finale van de metselwedstrijden is van 20 tot en met 24 april in Etten-Leur. Tegelijkertijd vindt daar ook de nationale voegwedstrijd plaats, voor leerlingen van de Nederlandse Stichting Praktijkopleiding Voegen (NSPV) uit Boxtel. Op vrijdagmiddag 24 april zal de staatssecretaris van OCW, mevr. J.M. Van Bijsterveldt, de Zilveren troffel en de Zilveren voegspijker uitreiken aan de winnaars van de finale.

Eerste ronden goed verlopen

De eerste voorronden vonden plaats op 26 en 27 februari plaats bij SSPB Praktijkopleiding Bouw IJmond-Kennemerland in Beverwijk en bij VSPB / POB in Leeuwarden. Deze zijn erg goed verlopen. In Beverwijk zetten de VMBO-ers uit de regio's Noord- / Zuid-Holland en Utrecht hun beste beentje voor. Nummer 1 werd hier Sonny ten Hoope (16) uit Haarlem. Hij gaat door naar de landelijke finale. De andere twee winnaars waren: Marco Steffens (17) uit Santpoort-Noord en Justin Belleman (16) uit Egmond aan Zee. De prijzen werden uitgereikt door wethouder Fred Mosk van Beverwijk.

Prijsuitreiking door Bouwend Nederland

In Leeuwarden namen metselleerlingen deel uit de regio Groningen / Friesland. De voorronde vormde hier tevens het metsel-deel van de 'Friese kampioenschappen' (metselen en timmeren). Winnaars in de Friese hoofdstad waren: 1.Stefan Wierda (16) uit Kollum, 2. Harm Schregardus (16) uit Heerenveen en 3. Klaas Dijkstra (16) uit Drachten. De eerste twee gaan door naar de landelijke finale. De prijzen werden hier uitgereikt door voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland.

Via de site www.metselwedstrijden kunnen deelnemers, familie, collega's, opleiders, bedrijven en betrokkenen het verloop van de wedstrijden op de voet volgen. Ook is hier informatie te vinden over het programma, de opzet en achtergronden. Bezoekers zijn bij de wedstrijden van harte welkom.

De wedstrijden zijn een initiatief van de Nederlandse baksteenindustrie. De industrie wil met dit kampioenschap de aandacht vestigen op het metsel- en voegvak en daarmee de instroom naar de metsel- en voegopleiding stimuleren. Het kampioenschap wordt georganiseerd door de 125 jaar bestaande brancheorganisatie KNB, in nauwe samenwerking met o.m. kennisorganisatie Fundeon, Bouwend Nederland, Aannemers Vereniging Metselwerken (AVM), Vereniging van Nederlandse Voegbedrijven (VNV), de regionale Bouwopleidingsbedrijven en de VMBO-opleidingen Bouwtechniek.





http://www.knb-baksteen.nl