Ingezonden persbericht


Apple kondigt nieuwe iPod shuffle aan

's Werelds kleinste muziekspeler heeft een stem gekregen

Cupertino, 11 maart 2009 - Apple introduceert vandaag de compleet vernieuwde iPod shuffle, die nu bijna twee keer zo klein is als het vorige model. 's Werelds kleinste muziekspeler is bovendien de eerste muziekspeler die tegen je praat: de nieuwe VoiceOver-functie van de iPod shuffle spreekt de namen van nummers, artiesten en afspeellijsten uit. De iPod shuffle van de derde generatie is aanzienlijk kleiner dan een AA-batterij, kan tot 1000 nummers bevatten en is nu nog eenvoudiger te bedienen via de regelaars op het snoer van de koptelefoon. Eén druk op de knop volstaat om een nummer af te spelen, het afspelen te onderbreken, het volume aan te passen, een andere afspeellijst te kiezen en de naam van het nummer en de artiest te horen. De iPod shuffle heeft een nieuwe aluminium buitenkant en een roestvrijstalen clip, zodat je hem makkelijk vastklemt.

"Stel je voor, een muziekspeler die je vertelt welk nummer, welke artiest en welke afspeellijst je hoort", aldus Greg Joswiak, vice-president iPod and iPhone Product Marketing bij Apple. "Deze nieuwe en ongelooflijk kleine iPod shuffle verandert de manier waarop je naar muziek luistert via gesproken feedback, en is bovendien de eerste iPod shuffle met een voorziening voor afspeellijsten."

De iPod shuffle is gebaseerd op de populaire shuffle-functie van Apple, die in willekeurige volgorde muziek in je muziekbibliotheek afspeelt. Als je niet meer weet welk nummer of welke artiest je hoort, vertelt deze iPod shuffle je na een druk op de knop waar je naar luistert. De iPod shuffle kan je daarnaast ook vertellen hoelang de batterij nog meegaat. Dankzij de VoiceOver-functie kun je nu eenvoudig een andere afspeellijst op je iPod shuffle kiezen - iets wat zeker van pas zal komen, aangezien je tot 1000 nummers kunt meenemen. iPod shuffle kan je te woord staan in veertien talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Grieks, Italiaans, Japans, Mandarijn, Pools, Portugees, Spaans, Tsjechisch, Turks en Zweeds.

De nieuwe iPod shuffle is verkrijgbaar in een zilverkleurige en zwarte uitvoering, is dun en licht en bevat een geïntegreerde roestvrijstalen clip, waardoor hij met het grootste gemak aan vrijwel alles is vast te klemmen. Volledig opgeladen gaat de batterij van de iPod shuffle tot tien uur mee.*

Prijzen en verkrijgbaarheid
De zilverkleurige en zwarte 4-GB iPod shuffle van de derde generatie zijn per direct verkrijgbaar via de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers voor een adviesprijs van ¤ 75. De iPod shuffle wordt geleverd met Apple Earphones met afstandsbediening en een USB-kabel. Voor gebruik van de iPod shuffle is het volgende vereist: een Mac met een USB 2.0-poort, Mac OS X versie 10.4.11 of hoger en iTunes 8.1 of hoger, of een Windows-pc met een USB 2.0-poort en Windows Vista of Windows XP Home of Professional (Service Pack 3) of hoger en iTunes 8.1 of hoger.


* De gebruiksduur van de batterij en het aantal keren dat de batterij kan worden opgeladen zijn afhankelijk van het gebruik en de instellingen. Kijk voor meer informatie op www.apple.com/nl/batteries. De opslagcapaciteit voor muziek is gebaseerd op vier minuten per nummer en 128-Kbps AAC-codering; voor nummers met de 256-Kbps AAC-codering bedraagt de opslagcapaciteit 500 nummers; de feitelijke capaciteit varieert, afhankelijk van de gekozen codering en bitsnelheid.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitalemuziekrevolutie dankzij zijn draagbare iPod-muziek- en -videospelers, en de internetwinkel iTunes Store. Daarnaast heeft Apple de mobieletelefoonmarkt betreden met de iPhone.