Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
32 Vragen van de heer J.A. Kleuver
(ingekomen 10 maart 2009)


Schriftelijke vragen inzake jaarrapportage luchtkwaliteit

Op de website van de gemeente Utrecht zijn de cijfers over luchtkwaliteit terug te vinden van 2002 tot en met 2006. Het zal het College niet zijn ontgaan dat er over luchtkwaliteit in onze gemeente grote zorgen bestaan en dat er verhitte discussies gevoerd worden. Wat D66 betreft is dat zeer begrijpelijk. Met het oog op de aanstaande behandeling van het Actieplan Luchtkwaliteit (ALU), lijkt het ons van groot belang om tijdig over de meest recente cijfers te beschikken en daarom heeft D66 de volgende vragen aan het College

1. In stukken over luchtkwaliteit van recente datum (schone bussen, saldering) zijn cijfers over luchtkwaliteit gebruikt die volgens D66 recenter waren dan 2006. Klopt dat?


2. Waarom ontbreken de jaarrapportages luchtkwaliteit van 2007 (en eventueel al 2008)?


3. Hoe komen die rapportages tot stand en welke bijdrages aan de totstandkoming van de jaarrapportages worden door andere overheden dan Utrecht geleverd?


4. Mocht het zo zijn dat andere overheden de cijfers ten behoeve van de jaarrapportages niet tijdig hebben aangeleverd, heeft u er dan bij die andere overheden naar gevraagd?


5. Bestaat er een wettelijke aanleiding tot het samenstellen en/of publiceren van jaarrapportages luchtkwaliteit? Zo ja, blijft Utrecht nu in gebreke?


6. Is een recentere jaarrapportage van belang voor het aanstaande debat over het Actieplan Luchtkwaliteit? Zo nee, waarom niet?


7. Wil het College voor de behandeling van het Actieplan Luchtkwaliteit de jaarrapportage luchtkwaliteit 2007 publiceren, liefst aangevuld met nog recentere cijfers?


8. Is er, voor het maken van het Actieplan Luchtkwaliteit, gebruik gemaakt van de jaarrapportage luchtkwaliteit 2006?


9. Wanneer geldt de jaarrapportage 2006 als verouderd?


---- --