Gemeente Heerde

Persbericht

Datum: 10 maart 2009

Cijfers tonen aan: Heerde veiliger geworden

Uit het politierapport 'criminaliteitscijfers' blijkt dat de gemeente Heerde duidelijk is verbeterd op de terreinen waar voor 2008 en 2009 de prioriteiten werden gelegd. Dit gaat vooral om geweldsdelicten, vernielingen en overlast door drugs en medicijnen. Helaas is het aantal geweldsdelicten binnen man/vrouw relaties sterk toegenomen.

Politierapport

Jaarlijks wordt voor de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland een rapport opgesteld voor de 22 gemeenten in dit gebied. In het rapport worden deze gemeenten gerangschikt. Nummer 1 heeft dan de meeste criminaliteit heeft per 1000 inwoners op het betreffende onderwerp, en nummer 22 het minst.

Gemeentelijke veiligheidsprioriteiten

Voor 2008 en 2009 heeft de gemeente Heerde een aantal veiligheidsprioriteiten vastgesteld. Dit zijn: Jeugdoverlast, vernielingen, alcohol- en drugsoverlast, geweld en verkeersonveilig gedrag. Het blijkt dat op veel onderwerpen die hiermee te maken hebben Heerde minimaal drie plaatsen is gedaald op de ranglijst (dus minder last heeft van deze vorm van criminaliteit). Dit zijn onder meer: openlijk groepsgeweld tegen personen en geweld zonder letsel, vernielingen van auto's, in het openbaar vervoer en aan openbare gebouwen, vandalisme en baldadigheid, overlast van/door drugs en medicijnen, rijden onder invloed en harddrugs.

Stijgers

Helaas zijn er ook een aantal punten waarop er een stijging is te zien. Dit betreft onder andere diefstal uit scholen, schuren of garages en op kampeerterreinen, geweld met letsel, geluidshinder horeca en softdrugs. Opvallend hoog staat Heerde waar het relatieproblemen of mishandeling of geweld in de relatiesfeer betreft. Heerde is hier van de 8e naar de 1e plaats gestegen. De verwachting is dat dit in 2009 weer zal afnemen. De Wet tijdelijk huisverbod, die vanaf 1 maart is gestart, kan vooral de recidive (die bij deze criminaliteit veel voorkomt) verminderen. Ook bij de 'overlast van vermeend gestoorde of overspannen personen' staat Heerde op één. Dit is terug te voeren tot één persoon, die inmiddels is opgenomen. Deze vorm van overlast zal naar verwachting dan ook weer gaan afnemen.

Prioriteiten
Uit deze cijfers zal de gemeenteraad van Heerde de veiligheidsprioriteiten voor 2010 moeten vaststellen. In de commissievergadering van 14 april zal dit onderwerp aan bod komen. Het college van Heerde stelt de raad voor om de volgende prioriteiten te stellen: Jeugdoverlast, vernielingen, geweld (met en zonder letsel), overige conflicten (waaronder burenruzie en relatieproblemen) en alcohol en drugs.

Einde persbericht