European Union



Brussel, 9 maart 2009

Cohesiebeleid steunt "groene economie" voor groei en werkgelegenheid op lange termijn in Europa

Danuta Hübner, Europees commissaris voor regionaal beleid, deelde vandaag mee dat er in het kader van het cohesiebeleid van de EU 105 miljard euro in de "groene economie" zal worden geïnvesteerd. De financiering, die meer dan 30% van de begroting voor regionaal beleid voor de periode 2007-2013 beslaat, biedt een stevige basis voor het scheppen van banen en geeft een belangrijke impuls aan de regio's en de steden bij hun streven naar het behoud van de mondiale leidersrol van Europa op het gebied van groene technologieën.

Commissaris Hübner zei het volgende: "De steun voor de groene economie en het milieu past goed bij de doelstelling van het cohesiebeleid om bij te dragen aan duurzame groei, de werkgelegenheid en het concurrentievermogen. In een moeilijk financieel klimaat is deze investering van groot belang voor het scheppen van werkgelegenheid voor de lange termijn en het herstellen van de plaatselijke economie, terwijl de EU tegelijkertijd haar inzet voor de strijd tegen klimaatverandering vergroot."

Veel geld voor milieu-initiatieven

Het bedrag van 105 miljard euro dat nu voor groene projecten en werkgelegenheid is uitgetrokken, is bijna drie keer zo hoog als het bedrag dat in de begrotingsperiode 2000-2006 beschikbaar was. Een groot deel van het bedrag (54 miljard euro) is bedoeld om de lidstaten te helpen aan de milieuwetgeving van de EU te voldoen. Alleen al voor de verbetering van het water- en het afvalbeheer is 28 miljard euro uitgetrokken.

Roemenië en Bulgarije investeren het hoogste percentage van de fondsen in het kader van het cohesiebeleid aan milieugerelateerde projecten, met respectievelijk 45% en 42% van de aan hen toegekende gelden. Deze investeringen worden mede gebruikt voor honderden belangrijke milieuprojecten, die ook bijdragen aan het beschermen en scheppen van banen in de EU.

De strijd tegen klimaatverandering

De EU heeft ambitieuze doelen gesteld in de strijd tegen klimaatverandering - in 2020 een reductie van 20% in de uitstoot van broeikasgassen en 20% van het energieverbruik van de EU afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. Met een budget van 48 miljard euro voor maatregelen om de klimaatdoelen van de EU te behalen en te komen tot een koolstofarme economie, levert het cohesiebeleid een aanmerkelijke bijdrage aan het behalen van deze doelen. Dit bedrag omvat 23 miljard euro voor spoorwegen, 6 miljard euro voor schoon stadsvervoer, 4,8 miljard euro voor hernieuwbare energiebronnen en 4,2 miljard euro voor energie-efficiëntie.

Het cohesiebeleid draagt ook bij aan het verkrijgen van toegang tot nieuwe markten voor de plaatselijke economie, omdat de plaatselijke economie, door de noodzaak om de klimaatverandering aan te pakken, in staat wordt gesteld nieuwe kansen op mogelijke groei te grijpen. Bijna de helft van de lidstaten (Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk) heeft geïntegreerde indicatoren voor reductie van de uitstoot van broeikasgassen in hun cohesiebeleidsprogramma's opgenomen. Zo heeft Frankrijk een uniek koolstofevaluatiesysteem ontworpen voor de monitoring van de uitstoot van CO2 die door alle met EU-steun gefinancierde projecten wordt geproduceerd.

Bevordering van eco-innovatie

Bevordering van eco-innovatie en nieuwe "groene" banen, vooral in het midden- en kleinbedrijf (mkb), heeft hoge prioriteit bij de steun aan de regio's. Via het cohesiebeleid wordt 3 miljard euro bijgedragen aan de bevordering van milieuvriendelijke producten en productieprocessen in het mkb. Een duidelijk financieringsdoel voor onderzoek en innovatie is het geven van een impuls aan de algehele investeringen in groene technologieën. Het Lahti Cleantech cluster in Finland is een goed voorbeeld van dergelijke steun. De investering van de Gemeenschap (1,5 miljoen euro) in dit project heeft de innovatie en de ontwikkeling van milieutechnologieën bevorderd doordat kleine en grote ondernemingen, onderwijsinstellingen en regionale autoriteiten met elkaar in contact kwamen. De resultaten spreken voor zich: er zijn in de regio van Lahti 170 nieuwe banen bijgekomen en 20 nieuwe schonetechnologiebedrijven opgezet en het project heeft in totaal meer dan 30 miljoen euro aan investeringen aangetrokken.

"Groene" programma's

De 455 operationele programma's die de kern van het cohesiebeleid vormen, zijn getest op "groene aspecten": vóór goedkeuring door de Europese Commissie moeten de lidstaten een strategische milieueffectrapportage indienen om te garanderen dat in hun programma's rekening wordt gehouden met de milieuregelgeving van de EU. Voor bepaalde communautair gefinancierde regelingen, zoals grote transportprojecten, moet ook een milieueffectrapportage worden uitgevoerd.

Een flexibel beleid voor complexe uitdagingen

Milieuproblemen houden niet op bij de landsgrenzen. Het cohesiebeleid heeft vele grensoverschrijdende, transnationale en interregionale programma's en kan daardoor een belangrijke basis voor nieuwe vormen van samenwerking zijn. Zo is de EU Baltic Sea Region Strategy de eerste EU-strategie die op "macroregionaal" niveau is opgesteld, waarbij buurlanden als Rusland worden betrokken. Een van de hoofddoelstellingen is het verbeteren van de milieutoestand van de Oostzee.

Bijlage: Financiering uit het cohesiefonds, bestemd voor het milieu in elke lidstaat.