Socialistische Partij

Rookgordijn rond sloop woningen A9 blijft in stand


11-03-2009 * Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben de schriftelijke vragen van de SP naar de noodzaak van sloop van woningen langs de A9 in Amstelveen beantwoord. Het rookgordijn dat hierover is ontstaan is daarmee allerminst opgelost. Veel blijft onduidelijk en bovendien spreken GS het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen tegen.

Volgens wethouder Pols zou de provincie een antwoord op een vraag van de SP naar de noodzaak van sloop rectificeren. GS ontkennen dit echter. Verder hullen GS zich in nevelen over de concrete afweging die zij maken op grond waarvan zij stellen dat sloop "onvermijdelijk" is. Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat verbreding van de A9 een platte politieke keuze is, die kennelijk niet of nauwelijks inhoudelijk onderbouwd kan worden door de verantwoordelijke collegepartijen VVD, PvdA, CDA en GroenLinks. Van partijen als VVD en CDA is een simpele keuze voor meer asfalt te verwachten, maar dat GroenLinks en PvdA hier in meegaan is volgens de SP onbegrijpelijk.

Volgende week vergadert de Amstelveense raadscommissie weer over de ontwikkelingen rond de A9. De SP hoopt dat er raadsfracties zijn die de onduidelijkheid rond de mogelijke sloop van woningen langs de A9 aan de orde zullen stellen, met als doel: geen sloop van woningen voor meer asfalt. De commissievergadering is deze keer wel openbaar; burgers zijn nu wel welkom. De SP hoopt dat er in het vorige overleg achter gesloten deuren (waarbij belangstellende inwoners werden weggestuurd door de Amstelveense politici) niet al te veel is gekonkeld en geritseld, zodat het debat en de besluitvorming over de A9 transparant en in openbaarheid plaatsvindt. Daar hebben de inwoners recht op.

Lees hier de antwoorden van Gedeputeerde Staten op onze schriftelijke vragen.