Ingezonden persbericht


Kwaliteit, zeldzaamheid en schoonheid
De unieke stijl van TEFAF

Maastricht, 12 maart 2009 - TEFAF is uniek in zijn soort: het is de meest vooraanstaande kunst- en antiekbeurs ter wereld, waar de beste handelaren hun mooiste objecten tonen. Met een oppervlakte van 30.100 m2 - zes voetbalvelden - iis de beurs groter dan ooit. Een recordaantal van 239 deelnemers toont in het MECC (Maastricht Exhibition & Congress Center) in Maastricht van 13 t/m 22 maart een enorme verscheidenheid aan schilderijen, tekeningen en prenten van oude meesters, impressionisten, moderne en eigentijdse kunstenaars, naast een keur aan meubelen, zilver, sculpturen, juwelen en andere vormen van toegepaste kunst. Wat deze objecten gemeen hebben is hun kwaliteit. Alle aangeboden voorwerpen op deze beurs zijn door 155 experts in 25 speciale commissies terdege gekeurd op kwaliteit, conditie en echtheid.

'Vandaag verkoopt meer dan ooit kwaliteit en nog eens kwaliteit, samen met een goede herkomst,' stelt Anthony Meyer van Galerie Meyer-Oceanic Art in Parijs, gespecialiseerd in Polynesische en Oceanische kunst. 'TEFAF brengt dit. Een aankoop in Maastricht garandeert zekerheid. In het huidige klimaat is kopen van kunst van het hoogste niveau een betere investering dan in aandelen en obligaties.'

De zorg waarmee Meyer zijn objecten kiest, onder meer een zeldzaam houten yipwon-amulet uit Nieuw-Guinea, is typerend voor de manier van werken van TEFAF-deelnemers. 'Ik breng wat ik als het beste beschouw,' zegt hij. 'Ik heb stukken die nog nergens anders te zien zijn geweest. Ik heb ze al bijna een jaar en heb ze voor deze beurs weggezet. Dat loont, want TEFAF trekt de beste klanten. Dit jaar doe ik nóg meer moeite door twintig van de meest gerenommeerde Franse verzamelaars uit te nodigen, die nog nooit in Maastricht zijn geweest. Zo brengen we nieuw bloed binnen.'

Selectie van topstukken

Vincent van Gogh

Onder de topstukken op TEFAF 2009 is Het park van St. Paulus hospitaal, een prachtig schilderij van Vincent van Gogh, gemaakt in 1889, een periode waarin hij een tijdlang vrede had met zichzelf, tijdens zijn verblijf in dit psychiatrische ziekenhuis. Het doek voor ca. ¤ 25 miljoen wordt aangeboden door Dickinson, Londen-New York. Het schilderij, een gezicht op de verwaarloosde tuin van het gesticht Saint-Paul-de Mausole, bevond zich vanaf 1963 in een Zwitserse privéverzameling en werd sindsdien maar drie keer tentoongesteld.

Oude meesters

De roem van TEFAF berust vanaf de eerste editie op de kwaliteit van de oude meesters en dit jaar vormt daarop geen uitzondering. Bernheimer-Colnaghi, gevestigd in München-Londen, brengt David en Betsheba, een meesterwerk van Lucas Cranach uit 1534. Een belangrijk werk waarop het thema groots is uitgewerkt. De vraagprijs ligt boven ¤ 5 miljoen. Moretti, Florennce, komt met een prachtig draagaltaar met als voorstelling De tronende Madonna met kind tussen twee engelen, geschilderd door de Florentijnse Maestro di Tobia, die werkte tussen 1340-1370. Artistiek is het een belangrijk werk. Het verkeert in een goede conditie en heeft bijna een halve eeuw in een Engelse privéverzameling gezeten. Vraagprijs ¤¬ 1,2 miljoen.

Moderne kunst

De sectie moderne kunst op TEFAF heeft de laatste tien jaar aan belang gewonnen. Dit jaar brengt nieuwkomer Daniella Luxembourg & Amalia Dayan, Londen, de expositie Disasters. Kunst uit de 20ste-21ste eeuw geïnspireerd op natuurrampen of door mensen veroorzaakte ongelukken, met werk van Picasso, Andy Warhol, Pino Pascali en Damien Hirst. Galerie Thomas, München, brengt negen schilderijen van Chaim Soutine, waaronder het onlangs herontdekte Butcher Boy, rond 1919 geschilderd, met een vraagprijs van $ 12,5 miljoen.

Antiquiteiten en objets d'art

Een voorbeeld van fantastische Aziatische kunstvoorwerpen op TEFAF vormt de verzameling van elf objecten van witte jade uit het 18de-eeuwse China bij Littleton & Hennessy, Londen. Het meest spectaculair is een tafelscherm van witte jade uit de Qianlong periode (1736-1795), dat voor $ 4 miljoen staat geprijsd. Dit meesterwerk is uitgevoerd in de nieuwe, door de Chinese keizer voorgestane stijl, die een verfijnde compositie combineert met uitzonderlijk vakmanschap. Ben Janssens Oriental Art, Londen, toont een Chinees lakpaneel uit dezelfde periode, waarschijnlijk vervaardigd voor een bijzonder moment, zoals de verjaardag van een keizer.

Aan diverse voorwerpen op TEFAF zijn uitzonderlijke verhalen verbonden. Zoals een rijk van houtsnijwerk voorzien Lodewijk XVI bed bij Pelham, Parijs, dat is toegeschreven aan Claude-Nicolas Ledoux. De traditie wil dat het heeft toebehoord aan Marie-Madeleine Guimard, prima ballerina van de Parijse Opera, maar ook befaamd om haar liefdesaffaires buiten het theater. De prijs ligt rond ¤ 1 miljoen.

J. Kugel, Parijs, komt met een voor Nederland uniek object: de drinkhoorn die de West-Indische Compagnie in 1629 aan admiraal Piet Hein cadeau gaf. Als beloning voor zijn kaping van de Spaanse zilvervloot, die het toen enorme bedrag van elf miljoen gulden vertegenwoordigde. De drinkhoorn is gemaakt van een turboschelp, gevat in verguld zilveren montuur. Na twee eeuwen vergetelheid is de precieze herkomst van dit historische pronkstuk onlangs aan het licht gekomen. Napoleon gaf J.G. Kaufman uit Dresden in 1811 opdracht voor de imposante muziekautomaat, die nu te koop is bij Otto von Mitzlaff, Wächtersbach.

John Churchill, de eerst hertog van Marlborough, gaf in 1704 een zeldzaam vroeg voorbeeld van een staande klok met speelwerk van Fromanteel & Clarke cadeau aan Baron Menno van Coehoorn als dank voor zijn succesvolle inname van Bonn in 1703. Hij is nu te koop bij Mentink & Roest, Ingen.

Dat China in de 21ste eeuw een centrale plaats in de zakenwereld inneemt, blijkt niet voor het eerst het geval. Bernard J. Shapiro Rare Books biedt een tot kort onbekende eerste druk van Ricci's derde landkaart uit 1602 aan voor bijna ¤ 1 miljoen. Daarop is China al affgebeeld als het centrum van de wereld.

TEFAF ontwikkelt zich voortdurend om het succes van de afgelopen decennia voort te zetten. Dit jaar brengt de beurs zowel fotografie als een nieuwe sectie: TEFAF design. Een nieuw fotografiedeelnemer is Hans P. Kraus, Jr, Fine Photographs, New York. Deze galerie brengt Bicknell's Album, het resultaat van een van de meest spectaculaire vormen van samenwerking in de geschiedenis van de vroege fotografie, namelijk van de portretschilder David Hill en ingenieur Robert Adamson. Het album bevat 100 foto's, caloprints, geselecteerd voor kunstverzamelaar Henry Bicknell. TEFAF Design omvat acht tophandelaren in modern design en toegepaste kunst. De sectie ligt op de eerste verdieping en is bereikbaar vanuit de sectie Antiquiteiten en Objets d'Art. Een van de topstukken is een suite van elf stoelen, in 1938 ontworpen voor het New Yorkse appartement van Nelson A. Rockefeller. Ze worden voor ¤ 100.000 per stukk aangeboden door Arc en Seine, Parijs.

Dit jaar zorgde Paul Gallis voor een theatraal nieuw ontwerp van de entree, waarbij de kleuren van de rozenwanden geleidelijk veranderen. Maastricht is beroemd om zijn bloemenpracht. Dit keer fleuren 84.000 rozen, 51.000 tulpen, 5.100 ranonkels en 30.000 stuks takken en groen TEFAF 2009 op.

AXA Art is hoofdsponsor van TEFAF 2009
AXA Art is de wereldleidende kunstverzekeraar met verzekeringen op maat voor een brede waaier van cliënten, van de beginnende tot aan de meest gerespecteerde verzamelaars van de wereld, kunstenaars, musea, galerijen, internationale leningen en tentoonstellingen. AXA Art is hoofdsponsor van TEFAF 2009. www.axa-art.com