Ingezonden persbericht


Op de bres voor de burgemeester!

Vechtpartijen, gesloopte bushokjes en het lastigvallen van voorbijgangers. De ChristenUnie wil afrekenen met het voetbalvandalisme en is blij met de bespreking van de wijziging Gemeentewet (voetbalvandalisme en ernstige overlast), die handvatten moet gaan bieden om het a-sportieve gedrag van supporters tegen te gaan. Kamerlid Ed Anker: ,,Ik zie de meerwaarde van de instrumenten die deze wet biedt, maar plaatst daarbij ook een aantal kanttekeningen. Bij uitbreiding van de mogelijkheden hoort namelijk een visie en die ontbreekt op dit moment. Partijen kondigen grote maatregelen aan, maar we kunnen niet zomaar alles op het bordje van onze burgervader schuiven."

De voorliggende wet biedt goede instrumenten om huftergedrag tegen te gaan. Echter, met name voor de burgemeester brengt dat veranderingen met zich mee. De 'openbare orde' portefeuille van de burgemeester is de laatste jaren met regelmaat veranderd en de burgemeester heeft meer instrumenten om daar invulling aan te geven. Ed Anker: ,,Allemaal zeer legitiem, maar als er geen visie is en wel veel maatregelen, dan kan de boel uit de pas gaan lopen." Daarom dient de partij een motie in met het verzoek aan de minister om uiterlijk voor Prinsjesdag 2009 te komen met visie op deze burgemeestersportefeuille.

Ten slotte vraagt de ChristenUnie om het pakket aan maatregelen over twee jaar te evalueren en dient hiertoe een tweede motie in.

///



Ingezonden persbericht