Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Nederland voor het eerst gastheer van WK Ice Sledge Hockey

NEDERLANDS TEAM ZET ALLES OP ALLES VOOR
KWALIFICATIE PARALYMPISCHE WINTERSPELEN VANCOUVER

Eindhoven, 11 maart 2009 - In IJssportcentrum Eindhoven staat van 15 tot 21 maart het WK Ice Sledge Hockey op het programma. De inzet tijdens het WK - waarvan Nederland dit jaar voor het eerst gastheer is - is hoog. Het nationale Ice Sledge Hockeyteam dat de eer van ons land verdedigt, zet namelijk alles op alles om zich te kwalificeren voor de Paralympische Winterspelen van 2010 in Vancouver. De organisatie van het WK Ice Sledge Hockey - een relatief nieuwe sport in Nederland - is in handen van Gehandicaptensport Nederland en het Internationaal Paralympisch Comité.

Ice Sledge Hockey is de paralympische variant van ijshockey. De sport wordt veelal beoefend door mensen met een handicap aan het onderlichaam. De spelers nemen plaats op een slee en bewegen zich voort met prikstokken die tegelijkertijd dienen als hockeystick. Tijdens het WK zullen vijf teams de krachten met elkaar meten. Een finaleplaats verzekert twee landen van deelname aan het Paralympisch kwalificatietoernooi voor Vancouver 2010. De deelnemende landen zijn het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Estland, Polen en dit jaar voor het eerst ook Nederland. Nederland heeft als gastheer de eer op zondag 15 maart het toernooi te openen.

Alle registers open
"Ice Sledge Hockey wordt in veel landen actief beoefend. Het is dan ook extra bijzonder dat een klein Ice Sledge Hockeyland als Nederland dit jaar gastheer is van de wereldkampioenschappen", zegt toernooidirecteur Niels Cannegieter. "We zijn ervan overtuigd dat het een fantastisch evenement wordt waarvan jong en oud gaan genieten. Het mooie aan Ice Sledge Hockey is dat het een explosieve sport is waarbij het aankomt op snelheid en slim spelen. Veel mensen - zowel zonder als met handicap - zullen dan ook verbaasd zijn wat je allemaal met een handicap kunt binnen deze sport."

Het Nederlands team is vastberaden een topprestatie te leveren tijdens het WK en traint intensief om het ultieme doel - kwalificatie voor de Paralympische Winterspelen in Vancouver - te realiseren. "De spelers staan voor een enorme uitdaging, maar ik ben ervan overtuigd dat het Nederlands team een uitstekende prestatie neerzet. De spelers zijn uitermate gemotiveerd en trekken alle registers open. Niet alleen om zich te kwalificeren voor de Paralympische Winterspelen in Vancouver, maar óók om Ice Sledge Hockey in Nederland definitief op de kaart te zetten", aldus Obbe Winkels, Coördinator Breedtesport van Gehandicaptensport Nederland. "Het WK is een fantastische gelegenheid om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze bijzondere sport. Bovendien hebben we de ambitie om in Nederland meerdere teams op te richten, zodat op den duur een echte competitie ontstaat."

Clinics en trainingen
In Nederland is er nu één clubteam dat Ice Sledge Hockey speelt in Amsterdam. Gehandicaptensport Nederland grijpt het WK aan om meerdere clubs in Nederland op te richten. Om een zo groot mogelijk publiek kennis te laten maken met de sport organiseert zij tijdens het toernooi dan ook tal van activiteiten. Zo geven spelers van het Nederlands team verschillende clinics voor gehandicapten, basisscholieren en andere belangstellenden en bestaat de mogelijkheid om trainingen te bekijken. Voor meer informatie en het wedstrijdschema: www.icesledgehockey2009.com/nl


- EINDE PERSBERICHT -

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht