Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 10 maart 2009

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Vergadering adviescommissie IPO Cultuur 12 maart 2009 (GM-beslissing d.d. 9-3-2009) Kenmerk: 2009/0037835

Op de agenda voor de IPO Adviescommissie Cultuur 12 maart 2009 staat o.a.: · Evaluatie subsidieplan kunst en cultuur 2009-2012 · Beleidsagenda voor de toekomst
· Decentralisatie Regionaal Historische Centra (RHC)

Onderwerp: Mandaat brief aan PS inzake wijziging UBS paragraaf 8.6 (GM-beslissing d.d. 9-3-2009) Kenmerk: 2009/018161

In verband met het aanpassen van de bedrijfsverplaatsingssubsidieregeling hebben Gedeputeerde Staten besloten Provinciale Staten te informeren over de wijziging.

Onderwerp: Vaststelling Ontwerp Omgevingsverordening Overijssel 2009 Kenmerk: 2009/0032612

Gedeputeerde Staten hebben de Ontwerp Omgevingsverordening ter inzage gelegd en ter informatie aan bestuurlijke en maatschappelijke partners toegezonden. De Ontwerp Omgevingsverordening is de nadere uitwerking van wat in de Ontwerp Omgevingsvisie is aangekondigd aan regels in de verordening. De Ontwerp Omgevingsvisie is eind december ter inzage gelegd. Voor meer informatie en de mogelijkheid zienswijzen in te dienen, zie www.omgevingsvisie.nl. De bij de Ontwerp Omgevingsverordening horende kaarten zijn via www.omgevingsvisie.nl interactief en in detail te raadplegen.

Onderwerp: Provinciale Commissie Landelijk Gebied (PCLG). Vaststellen reglement, benoeming voorzitter en leden, afronding Reconstructiecommissie. Kenmerk: 2009/0026754

Gedeputeerde Staten hebben het reglement van de nieuwe Provinciale Commissie Landelijk Gebied (PCLG) definitief vastgesteld. In deze commissie zijn de voormalige PCLG en de Reconstructiecommissie Salland-Twente samengevoegd. Gedeputeerde Staten hebben de heer dr. A.H. Flierman, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente, benoemd tot onafhankelijk voorzitter van de Commissie.

Onderwerp: Regiotaxi Noordwest-Overijssel
Kenmerk: 2009/0009240

Op 1 september 2009 loopt de huidige uitvoeringsovereenkomst regiotaxi NW-Overijssel met vervoerder BTR uit Rotterdam af. Vanwege meerdere redenen wordt besloten het contract niet te verlengen en over te gaan tot het opnieuw aanbesteden van het vervoer. In het nieuwe bestek, maar ook gedurende de looptijd van het nieuwe contract, zal nog meer belang worden gehecht aan een goede uitvoeringskwaliteit. Bij de hernieuwde aanbesteding zal de provincie voortaan de enige opdrachtgever zijn om slagvaardiger te kunnen optreden. De gemeenten zullen het WMO-vervoer bij de provincie inkopen. In aanvulling op het bestaande ov-convenant zullen de nieuwe rechten en plichten van provincie en gemeenten worden vastgelegd.

Onderwerp: Statenvoorstel Kamperlijn
Kenmerk: 2009/0011929

Gedeputeerde staten hebben op voorstel van het Bestuursteam Bereikbaarheid Zwolle Kampen besloten om de treindienst Zwolle-Kampen op te waarderen tot een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding. Dit houdt in dat er in Zwolle vier haltes worden aangelegd (Veerallee, Voorsterpoort, Stadshagen en Werkeren) en één in Kampen (Kampen-oost). De treindienst zal worden vervangen door een elektrisch aangedreven regiotram,die in principe vier keer per uur gaat rijden. De tramdienst wordt onderdeel van de openbaar vervoerconcessie IJsselmond, waarvan de aanbesteding per eind 2011 zal plaatsvinden. De aanpassingen aan het spoor en de aanleg van de haltes zullen naar verwachting in 2011 worden uitgevoerd. De regiotram zal uiterlijk eind 2012 in dienst worden genomen tegelijk met de opening van de Hanzelijn. Gedeputeerde staten leggen dit voorstel voor aan Provinciale staten.

Onderwerp: Verruiming Twentekanalen fase 2 en capaciteitsuitbreiding sluis Eefde Kenmerk: 2009/0019693

Gedeputeerde Staten stemmen in met de inhoud van de gezamenlijke brief van de relevante partners van oost Nederland aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat m.b.t. de voorkeursalternatieven MKBA verruiming Twentekanalen en de MIT verkenning capaciteitsuitbreiding sluis Eefde en ondertekenen samen met de Regio Twente en het bedrijfsleven een gezamenlijke brief.

Onderwerp: Tussenrapportage Vliegwiel Twente Maatschappij i.o. Kenmerk: 2009/0032391

Met een tussenrapportage worden Provinciale Staten en anderen geïnformeerd over de stand van zaken in het gebiedsproces luchthaven Twente e.o. De tussenrapportage geeft een korte samenvatting van de ontwikkelingen die zich de afgelopen maanden op Rijksniveau rond luchthaven Twente hebben afgespeeld. Verder bevat het een overzicht van de lopende onderzoeken en de documenten die in voorbereiding zijn. Vanaf juni 2009 bepalen provincie, gemeente Enschede en het Rijk hun voorkeur, worden stukken ter visie gelegd en begint het besluitvormingsproces door Provinciale Staten, de gemeenteraad van Enschede en het kabinet.

Onderwerp: Voorstel convenant Waterplan te verlengen met een looptijd van 4 jaar. Kenmerk: 2009/0030589

Het convenant Waterplan is een samenwerkingsovereenkomst tussen organisaties met taken op het gebied van de handhaving op en rond de vaarwegen in Noordwest Overijssel. De samenwerkende instanties zijn: regiopolitie IJsselland, gemeente Steenwijkerland, waterschap Reest & Wieden, Staatsbosbeheer, vereniging Natuurmonumenten en de provincie Overijssel. Het convenant bekrachtigt samenwerking op het gebied van handhaving en toezicht en is aangegaan voor een periode van 4 jaar. De huidige looptijd is voorbij. Door ondertekening van een aangepast convenant wordt een nieuwe periode voor 4 jaar afgesproken, van 2009 tot en met 2012.

Onderwerp: Convenant 'Jeugdagenda 2009-2012'.
Kenmerk: 2009/0037041

De provincie Overijssel zal op 26 maart 2009 samen met de Overijsselse gemeenten het convenant 'Jeugdagenda 2009-2012' ondertekenen. In het convenant 'Jeugdagenda 2009-2012' wordt aangegeven welke resultaten de provincie en gemeenten gezamenlijk willen behalen, welke prestaties dat van een ieder vraagt en welke instrumenten daarbij kunnen ondersteunen. De 'Jeugdagenda 2009-2012' beschrijft waar de provincie en gemeenten de komende jaren op het gebied van het jeugd(zorg) beleid op gaan inzetten. Het beschrijft de gezamenlijke ambities en stelt daarbij de volgende prioriteiten: § Het realiseren van een adequaat hulp- en ondersteuningsaanbod met minimale wachttijden en geen wachtlijsten, in zowel het lokaal preventieve domein als in de geïndiceerde jeugdzorg. § Het stroomlijnen van de zorgverlening op het grensvlak van gemeentelijke en provinciale voorzieningen door:

o Het versterken van samenwerking

o Het opstellen van een escalatiemodel (inclusief het organiseren van doorzettingsmacht) o Het werken aan een integrale indicatiestelling. § Het benutten en bevorderen van het probleemoplossend vermogen van het gezin en zijn sociale omgeving door de inzet van effectieve vormen van empowerment.

Ten opzichte van het huidige beleid zorgt de inhoud van de jeugdagenda voor meer duidelijkheid, meer samenhang en een gezamenlijke verantwoorde-lijkheid. De afspraken in het convenant bieden de mogelijkheid om elkaar meer dan voorheen aan te spreken op de al dan niet behaalde resultaten.

Onderwerp: Voornemen streekplanafwijking t.b.v. bestemmingsplan "Buitengebied Olst, partiële herziening Rijksstraatweg 34", gemeente Olst-Wijhe Kenmerk: 2009/0021769

Gemeente Olst-Wijhe wil met een partiële herziening van het bestemmingsplan Buitengebied Olst medewerking verlenen aan de uitbreiding van een bedrijfspand op Rijksstraatweg 34. Vooruitlopend op de vaststelling en ter inzage legging van dit bestemmingsplan voeren GS de procedure van een afwijking van het streekplan, omdat ten behoeve van de uitbreiding 1000 m2 bos gekapt moet worden. GS is van mening dat de ingreep in het bos goed onderbouwd is en voldoende gecompenseerd wordt. GS stellen Provinciale Staten hiervan in kennis.

Onderwerp: Bestemmingsplan "Ceintuurbaan Noord", gemeente Zwolle. Kenmerk: 2009/0032592

Het bestemmingsplan "Ceintuurbaan Noord" van de gemeente Zwolle voorziet in de reconstructie van de aansluiting Oude Meppelerweg, Ceintuurbaan, Meppelerstraat tot een modern kruispunt dat in staat is het verkeersaanbod nu en in de toekomst op een snelle, maar ook veilige wijze te verwerken.

Onderwerp: Evaluatie Plan van Aanpak biologische landbouw 2005-2007 Kenmerk: 2009/0037369

De biologische landbouw heeft een belangrijke rol voor de verduurzaming van de hele landbouw. Daarom wil de provincie de ontwikkeling van de biologische landbouw steunen. Hiervoor heeft de provincie Overijssel een plan van aanpak opgesteld. Op 21 december 2004 hebben Provinciale Staten ingestemd met het Plan van Aanpak biologische landbouw 2005-2007. Hierin is vastgesteld dat dit beleid na uitvoering geëvalueerd zou worden. Gedeputeerde stemmen in met het Rapport 'Evaluatie Plan van aanpak Biologische landbouw 2005-2007' en besluiten Provinciale Staten over het rapport te informeren.

Onderwerp: Intentieverklaring LandMarkt-supermarkt in de Groene Poort te Borne. Kenmerk: 2009/0036218

Gedeputeerde Staten van Overijssel, de gemeente Borne en de initiatiefnemer tekenen op 13 maart 2009 samen een intentieovereenkomst voor de vestiging van een LandMarkt in de Groene Poort te Borne. LandMarkt is een landelijke keten van (vers)supermarkten voor regionale producten, waar vraag, aanbod, kennis en beleving direct bij elkaar gebracht wordt. LandMarkt wil in de gemeente Borne een vestiging openen. Gedeputeerde Staten van Overijssel is enthousiast over dit innovatieve concept. Een vestiging van LandMarkt kan een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en beleving van het gebied en biedt agrarische ondernemers in Twente kansen om deel te nemen in de opzet van agrarische ketens. Met het tekenen van de intentieverklaring ondersteunen Gedeputeerde Staten van Overijssel dit initiatief.

Onderwerp: Verslag Toetsing regionale waterkeringen Kenmerk: 2008/0107146

Door de beheerders van de regionale waterkeringen zijn verslagen over de veiligheidstoestand van de regionale waterkeringen aan GS uitgebracht. Deze verslagen zijn uitgebracht op grond van de door Provinciale Staten vastgestelde Verordening waterkeringen Noord Nederland. Uit de verslagen blijkt dat 71% van de waterkeringen op orde zijn. 18% van de regionale keringen scoren "onvoldoende", bij deze keringen moeten maatregelen genomen worden. Over 11% van de keringen kon "geen oordeel" uitgesproken worden, omdat er onvoldoende gegevens voorhanden waren. Dit laatste betekent waarschijnlijk dat een deel van deze keringen na onderzoek alsnog "voldoende" zal scoren en een deel de score "onvoldoende" zal krijgen. GS hebben een Plan van aanpak toetsing regionale waterkeringen vastgesteld dat er toe moet leiden dat in 2015 alle regionale waterkeringen op orde zijn. In dit Plan van aanpak worden afspraken gemaakt over taken en verantwoordelijkheden van de betrokken partijen.

Onderwerp: Subsidiebeschikkingen PMJP/POP-2 LEADER as Kenmerk: 2009/0028773

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot het afgeven van 7 positieve subsidiebeschikkingen in het kader van het Provinciaal Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied.

Met de uitvoering van de beschikte projecten worden o.a. de volgende resultaten bereikt:
- de renovatie en een nieuwe functie in de vorm van een museum en theater voor de voormalige gashouder te Dedemsvaart
- een marktverkenningsonderzoek naar de afzetmogelijkheden van Twickelkaas
- het organiseren van markten voor streekproducten
- het bevorderen van beeldende kunst in het gebied Twekkelo

Voor deze projecten is naast een provinciale subsidie een subsidie in het kader van het Europese subsidieprogramma POP-2 beschikbaar. Deze subsidies worden verstrekt voor projecten die een bijdrage leveren aan versterking van de sociale en economische vitaliteit van het platteland in Overijssel. De projecten worden uitgevoerd in het kader van de LEADER-as van het POP-2. Dit betreft een bottom up aanpak in 6 gebieden in Overijssel met sterke betrokkenheid van gemeenten, inwoners en ondernemingen.

In totaal stellen Gedeputeerde Staten ¤1.325.379,00 aan Europese middelen (ELFPO fonds) en ¤ 577.538,00 aan eigen provinciale middelen beschikbaar. Met deze bijdragen wordt een totale investering gerealiseerd van ruim ¤3,0 miljoen.