Ingezonden persbericht


KNV Taxi verontwaardigd over rapportage onderzoek tarievenstelsel

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) reageert met verontwaardiging op de berichtgeving van Verkeer en Waterstaat (V&W) naar aanleiding van de tussentijdse evaluatie van het huidige tarievenstelsel voor het straattaxivervoer. Het de persvoorlichting trekt in haar persbericht stellige conclusies, terwijl die niet worden ondersteund door het onderliggende onderzoek.

KNV betwist vooral de conclusies die in het persbericht van het ministerie staan over de daling van de gemiddelde ritprijs en de toegenomen transparantie voor reizigers. Wanneer je het onderzoek er op naslaat, blijkt namelijk dat reizigers zelf niet de ervaring hebben dat de ritprijs lager ligt dan voorheen. Daarnaast blijkt volgens KNV dat niet bonafide ondernemers op de standplaatsen regelmatig vaste prijzen aan reizigers aanbieden die ver boven het maximale tarief liggen. Dit is niet goed meegenomen in het onderzoek, terwijl deze praktijk wel degelijk van invloed is op het gemiddelde prijsniveau. Over de conclusie van V&W dat de reiziger vooraf beter inzicht heeft in wat een ritje nu precies zal gaan kosten zegt het onderzoek juist dat de voorspelbaarheid van de ritprijs gewoon hetzelfde is gebleven.

KNV blijft van mening dat er op dit moment sprake is van een onredelijk tarievenstelsel, dat bovendien onbillijk en fraudegevoelig is. KNV zet zich ervoor in dat er voor de zomer een beter voorstel ligt waarin zowel reizigers als ondernemers zich kunnen vinden. Noot voor redacties: