Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting

Den Haag, 11 maart 2009

PvdA: Rapport RVZ gemiste kans

De PvdA is niet tevreden met het rapport dat de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) deze week heeft uitgebracht over de toezicht op ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Het rapport schiet op een aantal punten tekort, aldus PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen in een reactie. Zo wordt er met geen woord gerept over de mogelijkheid om het lokale bestuur meer te betrekken bij het toezicht op ziekenhuizen.

De PvdA-fractie heeft vorig jaar met steun van de Tweede Kamer de minister van volksgezondheid gevraagd om duidelijk te krijgen hoe de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor bestuur, medische staf en toezichthouders onderling is geregeld. Ook wilde de PvdA meer aandacht voor intern toezicht en de rol van lokale bestuurders bij de ziekenhuizen. Het rapport van de RVZ is daar het resultaat van.

Van der Veen: ,,Het rapport richt zich nu voornamelijk op de verhouding tussen de raad van bestuur en de medisch specialisten. Dat is niet alleen een gemis, de oplossing die de RVZ op dit punt geeft is ook nog eens onjuist. Het omvormen van de Orde van Medisch Specialisten in een publiekrechterlijke organisatie, zoals de RVZ voorstelt, leg ik uit als meer macht voor de medisch specialisten.''