Nederlandse Spoorwegen

10 maart 2009

2e leven voor OV-fietsen in Zuid-Afrika

Fietsen helpen mensen direct aan mobiliteit

Tweedehands OV-fietsen krijgen een tweede leven in Zuid-Afrika. OV-fiets schenkt alle afgeschreven OV-fietsen aan de organisatie Interface for Cycling Expertise (I-CE) die, via maatschappelijke organisaties, zal zorgen voor hergebruik van de fietsen in Zuid-Afrika. NS stapt zelf over op een nieuwe OV-fiets en zocht een nuttige bestemming voor de oude fietsen, die nog prima bruikbaar zijn, maar veel onderhoud vergen. Op woensdag 11 maart overhandigt de Nederlandse Consul Generaal in Kaapstad, David de Waal, samen met Roelof Wittink van I-CE, de eerste OV-fiets symbolisch aan de loco- burgemeester van Kaapstad, Grant Haskin. Dit jaar worden er nog zeker 600 OV-fietsen verscheept. De fietsen komen terecht bij mensen die een fiets niet zomaar kunnen betalen, maar die wel direct profiteren van een verhoogde mobiliteit. Bijvoorbeeld verpleegsters in de thuiszorg, die dankzij een fiets meer patiënten kunnen verzorgen. Interface for Cycling Expertise (I-CE) adviseert en ondersteunt Kaapstad, Pretoria en Johannesburg op het gebied van fietsbeleid en -infrastructuur. Zuid-Afrika investeert in fietsvoorzieningen om tegemoet te komen aan de mobiliteitsbehoefte van de bevolking. Bovendien verzorgt I-CE trainingen over de aanleg van fietsvoorzieningen om de steden tijdens het WK 2010 beter bereikbaar te maken. Inmiddels is de fiets in opkomst in Zuid-Afrika als schoon en goedkoop vervoermiddel op de korte afstand. Roelof Wittink van I-CE: "Maar er is een groot gebrek aan betaalbare fietsen. Wij zijn dus heel gelukkig met de OV-fietsen. Daarmee kunnen veel mensen worden geholpen aan werk en mobiliteit." I-CE ontvangt subsidie van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.

Een fiets vergroot de leefwereld van mensen
De OV-fietsen worden overgedragen aan Bicycling Empowerment Network (BEN) dat een goedlopend programma heeft voor reparatie en afzet van fietsen, gericht op armoedebestrijding. BEN verzorgt werkplaatsen, leidt fietsenmakers op en zorgt ervoor dat fietsen terecht komen bij de juiste mensen. Zo wordt er aan een kant werkgelegenheid gecreëerd, en aan de andere kant mogelijkheden voor mobiliteit en dus meer kans op inkomen. Fietsen gaat sneller dan lopen en geeft mensen dus de kans meer te doen op een dag, hun leefwereld te vergroten of hun kind naar school te brengen. Fietsen in Zuid-Afrika was een vrijetijdsbesteding voor de rijke blanke, nu wordt het gestimuleerd als vervoermiddel voor iedereen.

Kaapstad investeert in fietsvoorzieningen
In de aanloop naar het WK 2010 is Kaapstad serieus aan het investeren in fietsvoorzieningen. De stad wil 100 km aan fietspaden aanleggen, een fietsverhuursysteem gaan ontwikkelen en fietsstallingen bouwen. Zowel tijdens het WK, maar ook om een structurele verbetering van de infrastructuur te realiseren waar de stad nog vele langer van kan profiteren.

NS Reizigers B.V., Utrecht Handelsregister Utrecht 30124362





Datum 10 maart 2009
Pagina 2/2

Over OV-fiets
OV-fiets is een landelijk systeem van huurfietsen met 200 huurlocaties. OV-fiets is beschikbaar op alle belangrijke overstapppunten voor het laatste stukje van de reis. Wie een abonnement heeft, kan voor 2,85 per rit makkelijk en snel een OV-fiets huren. In 2008 had OV-fiets 51.000 abonnees die gezamenlijk 480.000 ritten hebben gemaakt. Meer informatie is te vinden op www.ov-fiets.nl

Noot aan de redactie
Wilt u aanwezig zijn bij de overhandiging van de OV-fiets op woensdag 11 maart in het Green Point Stadium in Kaapstad, dan kunt u contact opnemen met Thessa Bos, beleidsmedewerker Handel en Cultuur van het Nederlandse Consulaat Generaal in Kaapstad +27 794941156

Nederlandse Spoorwegen