CPNB


Persbericht 11-3-2009

Operadiva's Kross en McFadden openen 's nachts Boekenweek met Kattenduet Rossini

In aanwezigheid van Boekenweekauteur Tim Krabbé, Boekenweekessayist Midas Dekkers en bijna 300 schrijvers is vannacht de 74ste Boekenweek uitbundig geopend in de Stadsschouwburg Amsterdam. Om klokslag 00.00 uur zongen operadiva's Tania Kross en Claron McFadden het `kattenduet' van Rossini. Eerder op de avond werd tijdens het openingsprogramma van Het Uitgelaten Boekenbal literair Nederland een spiegel voorgehouden door Gerrit Komrij. Speciaal voor het openingsfeest beschreef hij de literaire zoo in Kom in de dierentuin, bij het muziekstuk Le Carnaval des Animaux van Camille Saint-Saëns. De teksten werden vertolkt door Erik van Muiswinkel en Maaike Martens. De Boekenweek 2009 vindt plaats tot en met zaterdag 21 maart onder het motto TJIELP TJIELP - De literaire zoo.

Tim Krabbé schreef voor deze Boekenweek Een Tafel vol Vlinders, dat het verhaal vertelt van een vader-zoonrelatie. Tijdens de Boekenweek is het gratis bij aankoop van ten minste EUR 11,50 aan Nederlandstalige boeken. Op zondag 15 maart kunnen bezitters van het Boekenweekgeschenk op vertoon ervan gratis reizen met de trein, een geste van hoofdsponsor NS. Tim Krabbé, behalve auteur ook fervent schaker, gaat die zondag op station Utrecht met levende schaakstukken de strijd aan met schaakmeester Hans Böhm. Het schaakspel staat onder regie van Esmé Lammers, filmregisseur en kleindochter van oud-wereldkampioen schaken Max Euwe.

Het Boekenweekessay Piep. Een kleine biologie der letteren van Midas Dekkers is vanaf 11 maart in de boekwinkel verkrijgbaar voor EUR 2,50. Dekkers onderzoekt in zijn essay de literatuur op dierenkarakters. Volgens hem weten weinig auteurs een dier neer te zetten als een sterk personage. "Gaat het eens over dieren, dan zal het wel een kinderboek wezen of - nog erger - een kookboek."

Tijdens de Boekenweek worden overal in het land literaire activiteiten georganiseerd. Ook in veertien dierentuinen, aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. Leden van openbare bibliotheken die tijdens de Boekenweek boeken lenen krijgen een kortingsvoucher voor toegang tot de dierentuin. Voor meer informatie over de Boekenweek en de activiteiten in het land zie www.boekenweek.nl. Op deze website zijn vanaf vannacht tienduizend gratis downloads verkrijgbaar van de ringtone TJIELP TJIELP, muzikaal vertolkt door Tom America, voor snel reagerende Boekenweekfans.