KEMA boekt winstgroei van 48% in 2008

11/03/2009 06:53

KEMA Nederland B.V.

Gunstige markt voor energieadviezen en, test- en certificatieactiviteiten.

Arnhem, 11 maart 2009 - KEMA heeft over 2008 een verdere groei van omzet en resultaat gerealiseerd. Door wereldwijde ontwikkelingen op energiegebied, zoals de transitie naar duurzame energie en een sterkere internationale positie steeg de omzet met 13.3% naar EUR 226,7 miljoen (2007: EUR 200,1 miljoen). Autonoom kwam de omzetgroei uit op 15.2%. De nettowinst steeg met 48.1% tot EUR 16,6 miljoen (2007: EUR 11,2 miljoen) als gevolg van de hogere omzet en verdere verbetering van bedrijfsprocessen. Wederom droegen alle bedrijfsonderdelen bij aan de groei die zich in zowel binnen- als buitenland voordeed.

Belangrijke ontwikkelingen in 2008

Ook in 2008 was de groeistrategie van KEMA succesvol. Door autonome groei in binnen- en buitenland, de bijdrage van nieuwe vestigingen en acquisities, en verdere professionalisering steeg het bedrijfsresultaat met 66.8% tot EUR 15,9 miljoen. Dit ging gepaard met een bescheiden toename van de kosten. Ondanks de economische recessie lieten de markten waarin KEMA opereert geen significante verslechtering zien. Met name de activiteiten in de VS groeiden sterk (omzet +22%). Het aantal FTE's ultimo 2008 nam met 13.4% toe tot 1,751 (ultimo 2007: 1,544). Voor het eerst in het ruim tachtigjarig bestaan van KEMA was het aantal medewerkers in het buitenland hoger dan in Nederland. Gezien de ontwikkelingen van het bedrijf in 2007 en 2008, was KEMA in 2008 genomineerd voor de prestigieuze Koning Willem I Prijs.

De energieadviesactiviteiten wisten wereldwijd te profiteren van de sterke nadruk op de transitie naar duurzame energie, strikte milieudoelstellingen en -regelgeving, en nieuwe technologieën zoals 'slimme netwerken' en 'slimme meters'. Bovendien was er wereldwijd een sterke vraag naar diensten op het gebied van het opwekken van elektriciteit en optimalisatie van verouderde energie-installaties en -infrastructuur.

Op test- en certificatiegebied in het hoog- en middenspanningssegment blijft KEMA wereldwijd een vooraanstaande positie innemen. Ontwikkelingen zoals de aanleg van ultra-hoogspanningslijnen in China en een sterke vraag naar 'third party' certificaten in het Midden-Oosten hadden een gunstig effect. Ook het laagspanningssegment ontwikkelde zich voorspoedig. De duidelijke trend naar wereldwijde test- en certificatiestandaarden, en de sterke aandacht voor gezondheid, veiligheid en milieu hadden een gunstige invloed. Dit geldt ook voor de voortgaande internationalisatie van fabrikanten, detail- en groothandelaren van elektrische apparatuur en componenten.

Innovatie

Ook in 2008 is KEMA blijven investeren in innovatie. Zo werd het nieuwe Flex Power Grid Lab in gebruik genomen. Interne innovatieprocessen werden verder geoptimaliseerd en ingebed in de organisatie. Concrete resultaten hiervan zijn succesvolle projecten en diensten onder meer op het gebied van elektrisch vervoer, energieopslag, 'smart grids' en 'smart meters', 'green buildings', certificatie van LED-verlichting, testen op ultra-hoogspanningsniveau en duurzame energie. Ook diensten ter bevordering van innovatie bij cliënten zelf werden verder vormgegeven, zoals de begeleiding van energiebedrijven bij hun energietransitieproces.

Investeringen

Het afgelopen jaar heeft KEMA verder geïnvesteerd in groei en internationalisatie. In Lissabon werd een nieuwe vestiging geopend en in de VS werd een tweetal bedrijven, NISI en RLW Analytics, overgenomen. Bestaande vestigingen wisten hun positie verder uit te breiden en versterken, zoals in de Verenigd Arabische Emiraten, Duitsland, Spanje en de VS. De bouw van een nieuw hoogspanningslaboratorium - het grootste, commercieel opererend, hoogspanningslaboratorium wereldwijd - werd zo goed als afgerond en ook in andere testfaciliteiten in binnen- en buitenland werd geïnvesteerd, zoals de verhuizing en uitbreiding van het laboratorium in Shanghai. Ook in de opleiding van personeel en, processen zoals op het gebied van project - en account management en financiën, is fors geïnvesteerd. Ondanks deze investeringen heeft KEMA zijn financiële positie verder versterkt.

Reactie Pier Nabuurs, bestuursvoorzitter van KEMA:

'Het afgelopen jaar was een goed jaar voor KEMA. Niet alleen omdat we onze resultaten verder hebben verbeterd, maar ook omdat we onze marktpositie hebben versterkt. Ook in 2008 hebben we duidelijk gemerkt dat belangrijke, wereldwijde spelers onze expertise voor steeds complexere opdrachten inschakelen. Niet alleen internationale energiebedrijven of producenten van elektrische en andere hoogrisico apparatuur, maar ook overheden. De economische recessie heeft zich echter verhevigd en ook wij zullen daar invloed van ondervinden. Desondanks blijft ook in 2009 onze focus op verdere groei.'

Kerncijfers (in EUR miljoen)

Winst en verliesrekening 2008 2007 Mutatie (%)

Netto-omzet 226,7 200,1 13.3%

Operationeel resultaat (EBIT)15,8 9,5 66.8%

Nettoresultaat 16,6 11,2 48.1%

Balans 2008 2007 Mutatie (%)

Balanstotaal 133 112,4 18.3%

Eigen vermogen 64,9 49,6 30.9%

Netto liquiditeiten 27,2 27,8 -2.2%

Ratio's 2008 2007 Mutatie

Nettomarge 7.3% 5.6% -

Rendement op eigen vermogen 25.6% 22.6% -

Rendement op geïnvesteerd 42.2% 49.6% -

vermogen

Solvabiliteit 49.7% 44.9% -

Aantal FTE's (ultimo 2008 & 2007)1,751 1,544 13.4%

Vooruitzichten

De fundamentele ontwikkelingen op energie- en, test- en certificatiegebied zijn gunstig voor de activiteiten van KEMA. De huidige, wereldwijde economische situatie is echter uniek en zal waarschijnlijk ook op KEMA invloed hebben. Tot dusverre is echter onduidelijk wat de potentiële invloed op de toekomstige resultaten is. Desondanks gelooft KEMA dat het op koers is om ook in 2009 succesvol uitvoering te kunnen geven aan de in 2007 ingezette strategie.

Deze verwachtingen zijn gebaseerd op gelijkblijvende grondslagen, constante wisselkoersen en exclusief bijzondere posten en onvoorziene omstandigheden.

Over KEMA

KEMA (www.kema.com), dat is opgericht in 1927, is een zelfstandig kennisbedrijf dat wereldwijd actief is in de energieketen en gespecialiseerd in hoogwaardige dienstverlening op het gebied van business & technische consultancy, operationele ondersteuning, metingen & inspecties en, testen & certificatie. Als onafhankelijke organisatie, adviseert en ondersteunt KEMA zowel overheidsorganisaties als producenten, leveranciers en eindgebruikers van energie. Bovendien certificeert KEMA producten, systemen en personen voor een breed scala aan opdrachtgevers. Bij KEMA werken 1.800 professionals, verspreid over 20 landen wereldwijd.





http://www.kema.com