Erasmus MC



---

Oogkleur te voorspellen op basis van DNA

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld om de oogkleur van personen nauwkeurig te voorspellen op basis van DNA. Met deze methode is het mogelijk om blauwe en bruine oogkleur te voorspellen met meer dan 90% nauwkeurigheid. De onderzoekers publiceren hun bevindingen op 10 maart in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Nauwkeurig
De onderzoekers analyseerden de gegevens van meer dan 6.000 deelnemers aan het ERGO-onderzoek, een grootschalige bevolkingsstudie onder inwoners van 45 jaar en ouder in de Rotterdamse wijk Ommoord. Ze relateerden de oogkleur van deze personen aan 37 eerder ontdekte DNA kenmerken voor oogkleur. Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat met de analyse van slechts 6 DNA-kenmerken bruine oogkleur met 93% en blauwe oogkleur met 91% nauwkeurigheid is te voorspellen. Deze DNA-kenmerken voorspellen andere oogkleuren dan blauw en bruin met een minder grote nauwkeurigheid. Om ook deze oogkleuren beter te kunnen voorspellen is verder onderzoek nodig. Dat blauwe en bruine oogkleur nauwkeurig voorspeld kunnen worden met een beperkte hoeveelheid DNA-kenmerken, is van betekenis voor de mogelijkheden van forensisch onderzoek, waarbij DNA-materiaal vaak in beperkte hoeveelheden beschikbaar is.

Fascinerend
Prof.dr. Manfred Kayser, hoofd van de afdeling Forensische Moleculaire Biologie van het Erasmus MC: "Het ontdekken van nieuwe genen voor oogkleur is wetenschappelijk fascinerend. Maar deze nieuwe methode is ook van nut in toekomstig forensisch onderzoek, waarbij het er om gaat de identiteit van onbekende personen vast te stellen. Met deze kennis kunnen we een DNA-test voor het voorspellen van oogkleur ontwikkelen, die makkelijk door forensische onderzoekers, zoals die van het Nederlands Forensisch Instituut, kan worden toegepast."

Sporen
Prof.dr. Ate Kloosterman van de afdeling Humane Biologische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut: "Met deze nieuwe onderzoeksmethode snijdt het mes voor ons aan twee kanten: we kunnen straks aan de hand van minder DNA een betere voorspelling van de oogkleur doen van degene van wie het spoor afkomstig is. Dit is voor het forensisch onderzoek van groot belang omdat we vaak te maken hebben met sporen die erg weinig DNA bevatten. Zoals het er nu naar uitziet, verwacht ik dat het NFI deze nieuwe onderzoeksmethode binnen een jaar moet kunnen toepassen op sporen. Wij zijn dan het eerste forensische instituut binnen Europa dat deze nieuwe onderzoeksmogelijkheid in huis heeft."
Het onderzoek is uitgevoerd door de afdeling Forensische Moleculaire Biologie in samenwerking met andere afdelingen van het Erasmus MC en medegefinancierd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Publicatiedatum: 10 maart 2009