GAIA


Nieuwsbericht © GAIA

10 maart 2009

GAIA in actie aan Europarlement in Straatsburg voor 12 miljoen proefdieren

Gisterennamiddag voerde een honderdtal actievoerders van negen Europese lidorganisaties van ECEAE (de Europese Coalitie voor de Beëindiging van Dierproeven), waaronder GAIA, actie aan het Europees Parlement in Straatsburg voor een betere Europese wetgeving voor proefdieren. Over de herziening van de Europese Richtlijn over de bescherming van proefdieren werd gisteren gestemd door de parlementaire commissie Industrie, Onderzoek en Energie.

Een honderdtal actievoerders nam deel aan de actie: One Voice, Comité Scientifique Pro Anima en L214 uit Frankrijk, EDEV uit Nederland, Svoboda Zvirat uit Tsjechië, Ärzte gegen Tierversatze, Tierfreunde en Menschen für Tierrechte uit Duitsland en GAIA uit België.

De actievoerders riepen de commissieleden op om voluit te gaan voor alternatieve testmethoden en een verbod in te stellen op proeven op apen, honden en katten.
GAIA ijvert samen met de ECEAE voor: een verbod op proeven op apen, honden en katten en op proeven die veel pijn ('severe pain') veroorzaken; een duidelijke strategie om het aantal proefdieren stelselmatig te verminderen; een verbod zonder uitzonderingen op wild-gevangen dieren; meer middelen voor de ontwikkeling van alternatieve testmethoden en meer transparantie over dierproeven.

De actievoerders ontrolden een spandoek met de boodschap: '12 million reasons for advancing humane science' (12 miljoen redenen om werk te maken van humane wetenschap). De voorbije jaren werden in de Europese Unie jaarlijks 12 miljoen proefdieren gebruikt.

De commissie had daar echter geen oren naar. Ze wil de proefdieren wel "de hoogste bescherming bieden", maar wil alternatieve testmethoden pas toelaten "wanneer deze internationaal aanvaard zijn". GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "De commissie draait hiermee de klok terug. De huidige wetgeving, die dateert van 1986, stelt dat alternatieven moeten gebruikt worden vanaf het moment dat ze beschikbaar zijn. Het kan jaren en jaren duren eer een alternatieve testmethode de bureaucratische molen is doorlopen en internationaal aanvaard wordt. Gedurende deze lange tijd zouden dieren blijven lijden hoewel er op dat moment wetenschappelijk aanvaarde alternatieven bestaan."
Hij gaat verder: "Het tij moet gekeerd worden."

De parlementaire commissie Landbouw kan het voorstel nog verstrengen. De Commissie stemt op 31 maart over het voorstel van de Europese Commissie, afgezwakt door de parlementaire commissies Leefmilieu en Industrie, Onderzoek en Energie. In een volgende stap, verwacht in mei, stemt het voltallig Europees Parlement over het uiteindelijke voorstel.

Ook jij kan helpen om de wetgeving te doen verstrengen door europarlementslid Giovanna Corda aan te schrijven, die als enige Belg lid is van de parlementaire commissie Landbouw. Mail haar in je eigen woorden voor 31 maart: giovanna.corda@europarl.europa.eu

> meer over onze campagne tegen dierproeven