Afdeling Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 11-03-2009
Internet
WWW.TOP-X.NL

JONGEREN: BESCHONKEN CHAUFFEUR GEEN PROBLEEM

Eenderde van de jongeren is wel eens meegereden met een bestuurder onder invloed. Zelf met een biertje of jointje te veel achter het stuur stappen gebeurt echter weinig. Top-X, het jongerenpanel van EENVANDAAG, deed onder 1900 jongeren tussen 12 en 24 jaar een APK van het rijgedrag.

Mobiel bellen
Eenderde van de 771 deelnemers met autorijbewijs belt regelmatig tot vaak mobiel zonder headset. Zowel in de auto als op de fiets wordt veel mobiel gebeld. Ook een mobiel belverbod invoeren voor op de fiets? Eenderde van de respondenten vindt dit een goed idee.

Probleemouderen
Ouderen zijn volgens 36 procent van de respondenten de grootste veroorzakers van verkeersproblemen. De tweede plaats is voor jongeren (34 procent). Zestig procent is het eens met de stelling dat jongeren een risicogroep vormen in het verkeer. Toch wordt het eigen rijgedrag gemiddeld beoordeeld met een 7,7.

Bier op de fiets
Het is in Nederland niet toegestaan om met meer dan 0,5 alcoholpromillage op de fiets te stappen. Veertig procent is niet op de hoogte van deze wet. Bijna de helft heeft wel eens met meer dan de voorgeschreven hoeveelheid op de fiets gezeten. Is de boete terecht? De helft van al de jonge deelnemers vindt van wel.